Prvi put u RH testiran sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama

03.06.2023.

Zadnja izmjena 19:27

Autor: T.V./HRT/Hina

Prvi put u Hrvatskoj testiran sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama

Prvi put u Hrvatskoj testiran sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Testiran je Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama. Oko 80 posto korisnika mobilnih mreža - dobilo je testni SMS u kojem se navode osnovne informacije o sustavu. Ubuduće - poruke će se slati samo u izvanrednim situacijama u kojima postoji prijetnja za ljude i imovinu, poput poplava, požara, kemijskih incidenata i slično. Poruke će dobivati i stranci koji se nalaze u ugroženom dijelu naše zemlje.

Ukupno je poslano više od četiri milijuna SMS poruka, od čega je milijun poslano korisnicima u roamingu. 

Davor Spevac, načelnik Sektora 112 za Dnevnik HTV-a je rekao da su vrlo zadovoljni današnjim provedenim testiranjem. 

- Osamdesetak mobilnih uređaja je dobilo uredno poruku. Primijetili smo da neki nisu dobili uopće poruke, neki su dobili po dvije. Već smo i na našoj strani i na strani mobilnih operatora počeli analizirati o čemu se to radi i očekujemo da će u budućnosti rezultati biti bolji, kazao je Spevec.

Kaže da očekuju da će do kraja lipnja biti spremni za punu produkciju. 

U utorak je još jedno testiranje, a riječ je o testiranju self-broadcasta slanja poruke. 

- To je moderna tehnologija kojoj mi u budućnosti težimo i ona se šalje svima koji su u tom trenutku na području kojem mi odaberemo kao nama interesantnom. U utorak u podne ćemo poslati takvu poruku na područje Ličko-senjske županije, Slavonskog Broda i općine Stupnik, kazao je Spevac.

Kaže da očekuju da će svi tada dobiti poruke koji imaju pametni telefon. 

Testiranje prošlo uspješno


Svim korisnicima mobitela koji su se u tom trenutku nalazili na području Republike Hrvatske poslane su testne poruke na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku.

Testiranje je proteklo uspješno. Ravnateljstvo civilne zaštite dalo je nalog za slanje poruka prema mobilnim uređajima svih operatora. Najveći broj uređaja uspješno je i zaprimio poruku i povratno dostavio podatak o isporuci. Uočeno je da su poruke slane i prema uređajima koji nemaju mogućnost prihvata poruke (e-call uređaj u vozilima, uređaji koji služe za razmjenu podataka i sl.). Otprilike 80 % mobilnih uređaja je zaprimilo testnu poruku, a u narednom razdoblju provest će se analiza i ukloniti uočeni nedostaci.

SMS je dobila i novinarka HTV-a Nikolina Ćosić koja je u Dnevniku u podne pročitala tekst poruke. 

- Poštovani, primili ste test poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje. Ne odgovarajte na poruku i kliknite na poveznicu, odnosno link koji nas tada šalje na stranicu Sustava civilne zaštite, rekla je Ćosić.

- Baš kako je počeo naš Dnevnik, točno u podne, ja sam primila ovu SMS poruku kako je zapravo i najavljeno. Već ranije, tijekom jutra, primili su ovu poruku brojni građani. Najprije su one počele pristizati korisnicima u Vukovarsko-srijemskoj županiji, zatim svakih pola sata u nekoliko drugih županija, kako se ne bi zapravo stvorio prevelik pritisak na sustav, a posljednji će poruke dobiti korisnici Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, dodaje Ćosić.

- Kao što i sam sadržaj kaže, na poruku ne trebate odgovarati, zapravo s njom ne trebate ništa. Važno je primiti na znanje da je ovo testiranje novog sustava koji bi u budućnosti mogao slati ovakve poruke u mogućim situacijama ugroze života ili okoliša. Kao što znamo, u posljednjih nekoliko godina, nažalost, svjedočili smo brojnim izazovnim situacijama, izvanrednim situacijama u kojima bi ovakav sustav dobro došao. Pa ako se takve situacije budu ponavljale, tada će nam ovaj sustav slati poruke. Trebamo li s nekog područja otići, evakuirati se ili možda neke druge upute, naravno, ovisno o situaciji koja se događa, objašnjava novinarka HTV-a.

- Treba reći da će i stranci dobivati ovakve poruke, ako se pronađu na ugroženom području u našoj zemlji, one će se slati na čak devet jezika. Riječ je o složenom hardverskom sustavu, a čitav projekt košta nešto više od 8 milijuna eura, od čega je nešto više od 7 milijuna europskog novca. Glavni cilj ovog sustava je sačuvati život, odnosno naučiti ljude kako pravovremeno reagirati i zapravo u situaciji kada im je važno znati određene podatke, na vrijeme ih i uputiti, završila je javljanje Nikolina Ćosić. 

SRUUK je uveden s ciljem pravodobnog obavještavanja o kriznoj situaciji, uz upute za postupanje u ugroženom području putem mobitela i drugih modernih tehnologija.

Testne poruke će slati HT, A1 i Telemach. A SMS pošiljatelja HR112ALERT će biti sljedećeg sadržaja:

"Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje. Ne odgovarajte na poruku.  Više na poveznici: LINK."

Testiranje sustava počinje u 9 sati slanjem SMS-a korisnicima mobitela na području Vukovarsko-srijemske županije. Nastavlja se u 10 sati za korisnike iz Varaždinske, Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije te u 10.30 za one iz Zadarske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Korisnici s područja Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske i Brodsko-posavske županije testnu poruku dobivat će od 11 sati, dok će pola sata poslije testiranje početi u Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji.

Za građane Zagreba slanje SMS-a počinje u 12 sati, a testiranje će završiti u 13 sati slanjem poruke korisnicima mobitela s područja Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, doznaje se u Civilnoj zaštiti.

Dodaju da se zbog testiranja SRUUK-a ove subote iznimno neće provoditi redovito mjesečno ispitivanje ispravnosti sirena i sustava za uzbunjivanje korištenjem znaka prestanka opasnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!