Od danas teče rok od 36 mjeseci za izgradnju Pelješkog mosta

30.07.2018.

10:48

Autor: HRT

default error photo
Od danas teče ugovoreni rok za izgradnju Pelješkog mosta koji bi trebao biti završen za 36 mjeseci.
Od danas teče ugovoreni rok za izgradnju Pelješkog mosta koji bi trebao biti završen za 36 mjeseci."Nakon velikog administrativnog posla koji je obavljen, danas i službeno počinje teći rok kineskim izvođačima. Na ovo uvođenje u posao krenuli smo zbog zahtjevnog administrativnog posla koji je pred nama u samom vođenju projekta. S nama su i naši partneri u provođenju projekta SAFU, Ministarstvo regionalnog razvoja i Ministarstvo prometa," rekao je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

Predstavnici Hrvatskih cesta kolegama iz China Road and Bridge Corporationa u Stonu predaju svu potrebnu dokumentaciju. Otvara se dnevnik radova i potpisuje zapisnik o uvođenju kineskog konzorcija u posao.

"Uloga naše agencije je u jednom dijelu partnerski provesti sve postupke javne nabave i pomoći da se što prije realizira te osigurati tok novca koji je velikim dijelom iz fondova EU-a," rekao je ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric.

U tijeku su poslovi vezani za dokumentaciju. Nakon toga sljedećih mjesec do mjesec i pol provest će se istražne radnje, ponajprije morskog dna. Prvi pravi radovi počet će tek u rujnu.

"Za Dubrovnik je, osim Pelješkog mosta, bitna i gradnja brze ceste od Zračne luke do grada. Tražimo optimalnu trasu kako bi to bio drugi veliki projekt na korist dubrovačkog područja, posebno za Zračnu luku koja se približava broju od tri milijuna putnika", rekao je državni tajnik u Ministarstvu prometa Tomislav Mihotić.

Dodao je kako je izgradnja Pelješkog mosta i dalje otvoreno pitanje u odnosima s Bosnom i Hercegovinom, ali da nitko iz BiH na sastanku prije deset dana nije tražio da se projekt zaustavi.

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ocijenio je kako početak gradnje Pelješkog mosta predstavlja "flagrantno kršenje suvereniteta" njegove zemlje, te je najavio kako će stoga biti poduzete odgovarajući koraci pred međunarodnim institucijama.
Stranke koje okupljaju ponajprije bošnjačko biračko tijelo protive se gradnji Pelješkog mosta jer smatraju da bi on mogao zapriječiti ulazak većim plovilima u akvatorij Neumskog zaljeva, ali i ugroziti pristup BiH otvorenome moru.

Inače, u travnju ove godine Hrvatske ceste i kineski konzorcij China Road and Bridge Corporation potpisali su ugovor za izgradnju mosta kopno - Pelješac s pristupnim cestama vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a).

Pelješki most bit će dug 2,4 kilometra i visok 55 metara te će imati četiri prometna traka.  Od današnjeg dana počinje teći rok od 36 mjeseci za realizaciju izgradnje Pelješkog mosta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!