13:05 / 25.02.2021.

Autor: HRT/V.G.

Od ponedjeljka poskupljuju cigarete i duhanski proizvodi

Posukupljuju cigarete i duhanski proizvodi

Posukupljuju cigarete i duhanski proizvodi

Foto: Dubravka Petric/Zeljko Lukunic / Pixsell

Vlada je u četvrtak utvrdila nove visine trošarina na duhanske prerađevine i duhanske proizvode, pri čemu će najviše, za 75 posto, porasti trošarina na grijani duhan, dok će za sitno rezani duhan i cigarete porasti oko osam posto, pri čemu kutija cigareta ne bi smjela poskupjeti za više od dvije kune.


- Povećava se visina trošarina na cigarete te iznos minimalne trošarine na cigarete. Specifična trošarina iznosit će 400 kuna na tisuću cigareta, u odnosu na dosadašnjih 370 kuna, kazao je Zdravko Marić.

Poručio je kako se proporcionalna trošarina za cigarete ne bi mijenjala te bi ostala 34 posto od maloprodajne cijene cigareta dok bi se minimalna trošarina na cigarete povećala na 888 kuna za 1000 komada cigareta, u odnosu na dosadašnjih 824 kune. Povećavaju se i trošarine na sve vrste duhana za pušenje i to na 860 kuna za jedan kilogram (s postojećih 800 kuna). Za cigare i cigarillose trošarine će s postojećih 800 porasti na 860 kuna na tisuću komada. 

- Za grijane duhanske proizvode trošarine će porasti na 1400 kuna za jedan kilogram u odnosu na postojećih 800, a za nove duhanske proizvode 860 kuna u odnosu na postojećih 800 kuna po kilogramu. Za e-tekućine trošarine se ni mijenjaju te ih i dalje neće biti, rekao je. 

Nove trošarine stupaju na snagu s prvim ožujkom, a ukupno bi do kraja godine u proračun trebala donijeti 300 milijuna kuna. 

- Odluka o cijeni je na proizvođačima, ali prema našim izračunima kutija cigareta ne bi smjela poskupjeti više od dvije kune, kazao je Marić.

Govoreći o poskupljenju trošarina na duhanske proizvode, Marić je rekao:

- Vodili smo intenzivne razgovore s predstavnicima proizvođača i distributera. Bila je rasprava da se ide u smjeru stvaranja trošarinskog kalendara gdje bi osigurali nekakvu vrstu predvidivosti što se očekuje u godinama koje slijede. Cigarete su već dulji niz godina, to je bio jedan od uvjeta kad smo ulazili u EU, su jasno precizirane, imate kriterije koliko minimalno i maksimalno može biti oporezivanje i unutar tih gabarita dano je na diskreciju svakoj zemlji da ovisno o specifičnoj trošarini vodi svoju politiku. Imate neke druge cigarete, i dalje su preko 90 posto tržišta. Pojavljuju se neki novi proizvodi pa tako ide i potreba za promišljanje o načinu oporezivanja istih. Kad govorite o grijanim duhanima, o toj tematici na razini EU nije donesena jedinstvena direktiva o sustavu oporezivanja i do tada zemlje imaju pravo individualno usklađivati svoje zakonodavstvo, rekao je.


- Kad uspoređujete koliko se trošarinski oporezuju cigarete, a koliko grijani duhani, taj omjer je 1 na prema preko 3, znači 30 posto oporezivanja koliko je trošarinski teret na cigaretama je na grijanim duhanima. S ovim povećanjem koje predlažemo taj postotak raste na 40 posto. Još uvijek značajno niže u smislu oporezivanja grijanih duhana. Naša namjera će biti da se na razini EU ubrza taj dijalog, da se uključi i zdravstvena struka, i da se donese jedan horizontalni sustav oporezivanja kakav imamo i za cigarete i Hrvatska će sukladno tome biti na tom tragu. S 30 posto tog tereta mi smo u prosjeku  EU, s ovim povećanjem idemo nešto preko prosjeka, ali još uvijek je to značajna razlika, rekao je Marić.

Cigarete, kazao je Marić, ne bi trebale poskupjeti više od 2 kune. Što se tiče grijanih duhana, Marić je rekao da po prvi puta imamo značajniji porast te da tek treba vidjeti kakva će biti reakcija proizvođača i distributera.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!