Od prvog travnja uvode se vaučeri za obrazovanje

06.02.2022.

22:38

Autor: HRT/Dnevnik/IMS/Ivanka Bukulin Zlatović

Cilj je i zaposlene i nezaposlene potaknuti na dodatno učenje

Cilj je i zaposlene i nezaposlene potaknuti na dodatno učenje

Foto: HRT / HTV

Promjene na tržištu rada intenzivnije su nego ikada prije. Traži se stalna prilagodba, stjecanje novih znanja i vještina. Hrvatska - kad je riječ o cjeloživotnom obrazovanju - ne stoji dobro. Kako bi se to promijenilo - od prvog travnja uvode se vaučeri za obrazovanje. Cilj je i zaposlene i nezaposlene potaknuti na dodatno učenje.

Ove klupe u ustanovi za obrazovanje odraslih čekaju nove polaznike. Nadaju se da će oni s vaučerima stići i prije ljeta.

- To će biti programi koji će trajati vrlo kratko, odnosno maksimalno mogu trajati 6 mjeseci, a korisnik vaučera, kada dobije vaučer mora ga iskoristiti unutar 6 mjeseci, rekla je Antonija Vukić, ORSUS učilište - ustanova za obrazovanje odraslih.

Dio programa već je objavljen na stranicama Zavoda za zapošljavanje. U fokusu su zelene i digitalne vještine. Kada se 1. travnja vaučeri počnu primjenjivati, korisnik će se putem stranica prijavljivati za neku mikrospecijalizaciju.

- Osoba objasni zašto je baš ta vještina treba, kako je vezana uz njezino obrazovanje, uploada se životopis i trenutno radno mjesto ili neko buduće radno mejsto i zatim savjetnik u HZZ ispostavi ugovor, onda se potpiše putem platforme, sve digitalno, navodi Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

- Korisnik sam odabire i program i pružatelja, a HZZ za njega plaća tom pružatelju, dodaje.

Vrijednost vaučera bit će 10 tisuća kuna. Bude li korisniku nedostajalo novca za izabrani program, moći će tražiti nadoplatu od poslodavca.

- Model vaučera, nakon dugo vremena je jedan izvrstan model koji će dati priliku i poslodavcima, ali prvenstveno pojedincima, bez obzira jesu li oni zaposleni ili nezaposleni da se vrate u proces obrazovanja, odnosno da porade na svojim vještinama, rekla je Gordana Nikolić, predsjednica Udruge poslodavaca u obrazovanju u HUP-u.

Novca ima za 30 tisuća polaznika, a projekt traje do 2026. Tko ne završi program, novac za vaučer morat će vratiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!