18:03 / 14.11.2020.

Autor: Boris Kanazir/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Od sutra zimska oprema obvezna na zimskim dionicama

-

-

Foto: - / -

Od sutra zimska oprema obvezna na zimskim dionicama, odnosno na više od 2700 kilometara autocesta te državnih i županijskih cesta.
Vulkanizeri i automehaničari ovih dana imaju pune ruke posla jer mnogi vozači ljetne gume u posljednji trenutak zamjenjuju zimskima. Naime, od sutra je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama, odnosno na više od 2700 kilometara autocesta te državnih i županijskih cesta.

➡️ U nedjelju stupaju na snagu zimski uvjeti na cestama
➡️ Vulkanizeri spremni, zainteresiranih malo 

Mehaničari ni ne broje koliko im guma svaki dan prođe kroz ruke. U njihovim radionicama posljednjih dana je poprilična gužva, a tako će biti do daljnjega.

- Dajemo sve od sebe. Želimo promijeniti što više guma da svi budu sigurni na cesti. Prvi slobodan termin nam je 28. prosinac, rekao je Ronald Matijević, voditelj Pomoći na cesti u Autoklubu Siget.

Sandra Pučić, dežurna izvjestiteljica HAK-a, pojašnjava da se pod zimskom opremom podrazumijevaju četiri zimske gume ili četiri ljetne gume minimalne dubine utora 4 milimetra i lanci spremni za montiranje na pogonsku osovinu vozila. 

Uvijek ima onih koje će i snijeg usred zime iznenaditi, a njih će policija isključiti iz prometa uz novčanu kaznu.

- Dobiva se sankcija od 1000 kuna. Postoji mogućnost plaćanja na licu mjesta, a to je polovina iznosa ili u narednih tri dana. Obavještavamo ih i da moraju kupiti zimske gume, naglašava Stjepan Butković, II. postaja prometne policije PU zagrebačke.

Bez obzira na vremenske uvjete, vozila na zimskim dijelovima autocesta, državnih i županijskih cesta, zimsku opremu moraju imati do 15. travnja iduće godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!