14:12 / 15.04.2022.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Od utorka skuplji prijevoz na državnim linijama u obalnom pomorskom prometu

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Od utorka, 19. travnja, poskupljuje prijevoz na gotovo svim državnim linijama u linijskom obalnom pomorskom prometu, priopćila je Agencija za obalni linijski pomorski promet, čiji podaci pokazuju da će cijene karata za putnike porasti u rasponu od dvije do osam kuna. 

Upravno vijeće Agencije za obalni linijski pomorski promet prihvatilo je na sjednici održanoj 13. travnja zahtjeve linijskih brodara da se povećaju cijene te utvrdilo nove cjenike na ukupno 24 trajektne linije, 13 brzobrodskih te 10 brodskih linija, navodi se u priopćenju.


- Kako ne bi došlo do značajnih razlika, odnosno kako bi porast cijena bio na istoj razini na svim linijama, gotovo svi brodari međusobno su uskladili svoje zahtjeve te iste postavili s jedinstveno određenim maksimalnim povećanjem cijene po kategoriji prijevoza, ističu iz agencije.


Tako će cijene karata za putnike (sve osobe starije od 12 godina) od utorka biti do četiri kune više u izvansezonskom razdoblju, a do osam kuna više u sezonskom razdoblju. Za otočane i djelatnike javnih službi cijene se povećavaju do dvije kune tijekom cijele godine.


Djeca od tri do 12 godina plaćat će do dvije kune više u izvansezonskom, a u sezonskom razdoblju do četiri kune više na trajektnim linijama, a do dvije kune tijekom cijele godine na brodskim i brzobrodskim linijama. 


Cijene karata za vozila (uključujući vozila javnih službi) bit će povećane do osam kuna u izvansezonskom, a do 16 kuna u sezonskom razdoblju. Za otočna vozila i vozila javnih službi cijene će porasti do četiri kune tijekom cijele godine. 


Teretna vozila nosivosti >5,01 t izdvojena su kao posebna kategorija vozila kojima se mijenja cjenik prijevoza te se predviđa povećanje cijene prijevoza po toni nosivosti i to - povećanje u izvansezonskom razdoblju do četiri kune, u sezonskom razdoblju do osam kuna, a za otočna i vozila javnih službi do dvije kune tijekom cijele godine, navode iz agencije.


Svi cjenici bit će objavljeni i dostupni na službenim stranicama Agencije za obalni linijski pomorski promet te brodara koji održavaju pojedine linije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!