Vlada predlaže odbijanje interpelacije oko zaštite potrošača od rasta cijene energenata

31.03.2022.

13:35

Autor: HRT/Hina

Vlada odbila interpelaciju

Vlada odbila interpelaciju

Foto: Hrvoje Jelavic/Tomislav Miletic/Patrik Macek / PIXSELL

Hrvatskom saboru Vlada je sa sjednice predložila da odbije Interpelaciju o njezinome radu vezano za zaštitu potrošača od izravnog utjecaja rastućih cijena energenata na tržištima Europske unije. Interpelaciju je podnio zastupnik Mosta Zvonimir Troskot, a potpisalo ju je 16 saborskih zastupnika.

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Nataša Mikuš Žigman naglasila je da su, po pitanju stanja energenata u Hrvatskoj, zalihe sigurne, a dobavni pravci nisu ugroženi niti prekinuti i to velikim dijelom zahvaljujući izgrađenom terminalu za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku.

Navodeći aktivnosti Vlade, naglasila je da je radi zaštite građana i gospodarstva u veljači usvojen paket za ublažavanje rasta cijena energenata, vrijedan 4,8 milijardi kuna. 

Referirajući se na pojedine navode iz Interpelacije, istaknula je da je, radi smanjivanja energetskog siromaštva, Vlada 9. ožujka usvojila akte kojima će se omogućiti korištenje sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Riječ je o odluci o subvencioniranju dijela krajnje cijene opskrbe plinom za kupce kategorije kućanstvo i poduzeća koja imaju godišnju potrošnju do 10 gWh, zaključku o ublažavanju porasta cijene plina i sprječavanju izloženosti građana energetskom siromaštvu te odluci o provedbi mjera za smanjenje utjecaja porasta cijene energenata na pružatelje socijalnih usluga.

U tijeku je izrada plana razvoja geotermalnih potencijala Hrvatske, a Agencija za ugljikovodike će, najavila je, sukladno Nacionalnom planu oporavka i otpornosti, biti zadužena za provedbu šest geotermalnih projekata za što je predviđen iznos od 225 milijuna kuna.

Planira se i 25 milijuna eura iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija za korištenje geotermalne energije u toplinarstvu. Istaknula je da Vlada podržava sve aktivnosti koje se provode radi produljenja njezinog životnog vijeka NE Krško do 2040. godine, a podržava i korištenje nuklearne energije u cilju dekarbonizacije gospodarstva.

Kazala je i da su visine trošarina za prirodni plin i električnu energiju na razini minimalno propisanih Direktivom Vijeća o oporezivanju energenata i električne energije, kao i da su u Zakonu o trošarinama propisana oslobođenja od plaćanja trošarine na energente i električnu energiju za industriju.

Također, u poljoprivrednom sektoru propisana je visina trošarine na plavi dizel u iznosu od nula kuna po litri, a Vlada je uredbom snizila i visine trošarina za bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!