Odbor za financije podržao Ćorića za viceguvernera HNB-a

25.05.2022.

11:27

Autor: Hina/HRT

Tomislav Ćorić

Tomislav Ćorić

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Saborski Odbor za financije i državni proračun u srijedu je većinom glasova podržao prijedlog da se za viceguvernera Hrvatske narodne banke (HNB) imenuje Tomislav Ćorić, bivši ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Ćorića su za viceguvernera HNB-a predložili klubovi zastupnika vladajuće većine čiji članovi Odbora su ga i podržali dok je oporba bila protiv.


Ćorić je iz Vlade otišao tijekom posljednje rekonstrukcije, a na mjestu ministra gospodarstva zamijenio ga je Davor Filipović (HDZ).


Zvane Brumnić (Socijaldemokrati) upitao je vladajuće zašto misle da je Ćorić dobar kandidat za viceguvernera. Brumnić smatra da kao ministar nije napravio gotovo ništa, da je provodio negativnu politiku prema građanima Hrvatske punu rupa i upitnih prosudbi. Ako je vodio takvu politiku pitanje je kakvu će voditi u HNB-u, kazao je.


Ćorića za viceguvernera ne podržavaju ni u Mostu čiji je Zvonimir Troskot naveo kako je riječ o duboko inkriminiranoj osobi koja je, među ostalim, zaslužna za povećanje energetske ovisnosti o Mađarskoj.


Drži da takva duboko inkriminirana osoba ne bi trebala predstavljati Hrvatsku na takvoj poziciji navodeći njegovu navodnu upletenost u kriminalne aktivnosti i pogodovanja. Takva osoba trebala bi biti u Remetincu, a ne HNB-u, sramota je da će nas predstavljati u Europi, ocijenio je Troskot.


Marijana Puljak (Centra) kazala je kako je žalosno da HNB služi kao institucija u koju se sklanjaju kadrovi.


Vladajući su s druge strane hvalili Ćorića kao stručnjaka za monetarnu politiku koji je doktorirao na toj temi i predaje na Ekonomskom fakultetu.


Ne mogu se osporiti njegova kvaliteta i kompetencije, znanstveni i stručan rad , zaslužio je da bude viceguverner, kazala je Grozdana Perić (HDZ).


Postoje politička razmimoilaženja oko toga kakav je bio ministar, no riječ je o stručnjaku koji ima sve reference, dodao je Žarko Tušek (HDZ).


S prijedlogom da se Ćorića imenuje viceguvernerom HNB-a poslijepodne se još treba suglasiti saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove, a o njegovu imenovanju u petak će odlučiti Hrvatski sabor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!