Odbor za obranu dao pozitivno mišljenje o nabavi borbenih vozila Bradley

27.01.2022.

13:11

Autor: HRT

Ministar obrane Mario Banožić

Ministar obrane Mario Banožić

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Na sjednici Vlade donesena je odluka o nabavi 89 američkih bojnih vozila Bradley za 145 milijuna i 300 tisuća dolara. U Saboru je jutros održana sjednica Odbora za obranu, koji je dao pozitivno mišljenje. Izraženo je zadovoljstvo budućim podizanjem razine opremljenosti vojske te najavljenom modernizacijom vozila, koju će provoditi tvrtka Đuro Đaković.

Odbor za obranu Hrvatskog sabora je na zatvorenoj sjednici dao je pozitivno mišljenje o nabavi borbenih vozila pješaštva Bradley M2A2 ODS za potrebe opremanja Oružanih snaga Republike Hrvatske.


- Ponosan sam što smo s SAD-om dogovorili bolje i financijski povoljnije uvijete za Bradley - poručio je ministar obrane Mario Banožić te zahvalio članovima Odbora koji su podržali i prepoznali važnost i ovog projekta.

Naglasio je kako je u samom postupku učinjeno najbolje za Republiku Hrvatsku po pitanju modernizacije Hrvatske kopnene vojske.

- Ponuda koju smo dogovorili s američkom stranom znatno je bolja od prethodne. Platit ćemo gotovo 100 tisuća dolara manje po vozilu nego što je to bilo ponuđeno ranije. Američka strana povećala je donaciju za 6,1 milijun dolara te ona iznosi 51,1 milijun dolar - rekao je ministar Banožić te najavio dodatnih 11 milijuna dolara za opremu s kojom će u budućnosti biti opremljena sva vozila s najmodernijim topovima, komunikacijskim sustavima, dodatnim naoružanjem i količinom streljiva raketa.

Predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora Franko Vidović izrazio je zadovoljstvo postignutim dogovorom Vlade Republike Hrvatske sa Sjedinjenim Američkim Državama u vezi s nabavom borbenih vozila pješaštva Bradley istaknuvši kako je nakon četiri godine pregovora ipak pokazano da unutar sustava postoji dovoljno snage i da je moguće postići konsenzus bez obzira na sve poteškoće koje su tijekom pregovora nastale.

- Zadovoljan sam nabavom kojom povećavamo sposobnosti Hrvatske vojske i ispunjavamo cilj NATO-a. Nabava će ujedno utjecati i na hrvatsko gospodarstvo jer će omogućiti širi opseg poslova tvrtki Đuro Đaković Specijalna vozila. Uvjeren sam da će ovo dati pozitivan vjetar razvoju naših odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama - istaknuo je Vidović.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je u četvrtak na sjednici Vlade, komentirajući dogovor Hrvatske i SAD-a o nabavi borbenih vozila pješaštva Bradley, za što će se izdvojiti 145,3 milijuna dolara, kako je riječ o kontinuitetu Vladine politike jačanja sposobnosti HV-a.

Vlada je na današnjoj sjednici ovlastila ministra obrane Maria Banožića da provede sve aktivnosti oko nabave borbenih vozila Bradley, projektu koji Vlada sa SAD-om razvija od 2017.

- Poduzeli smo niz aktivnosti proteklih tjedana u razgovorima s američkim partnerima i dogovorili da se razmjenom pisama okonča proces pregovora o donaciji i financiranju modernizacije tih vozila, rekao je Plenković.

Ocijenio je kako odluka Vlade jača partnerstvo i savezništvo sa SAD-om te je još jedan doprinos jačanju obrambene sposobnosti HV-a, osobito nakon odluke o kupnji višenamjenskih borbenih aviona iz Francuske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!