Odgajatelji u vrtićima najavljuju prosvjed na Trgu bana Jelačića

05.10.2022.

Zadnja izmjena 16:27

Autor: Hina/HRT

Okupljanje odgajatelja u Rijeci u travnju

Okupljanje odgajatelja u Rijeci u travnju

Foto: Nel Pavletić / PIXSELL

Odgajatelji u sustavu predškolskog obrazovanja pretrpani su poslom, lokalna samouprava ne poštuje Državni pedagoški standard, u jaslicama u Zagrebu upisano je 19 djece umjesto osmero po grupi, zato njihovi predstavnici najavljuju prosvjed na Trgu bana Jelačića 22. listopada.

Uvjeti rada u dječjim vrtićima su vrlo loši, nedostaju im sredstva, kvalitetni kadrovi i adekvatni prostori za rad, upozorili su u srijedu predstavnici sindikata i strukovnih udruga zaposlenih u predškolskom odgoju i najavili prosvjed na Trgu bana Josipa Jelačića u subotu, 22. listopada, u 12.05.


Nepoštivanje Državnog pedagoškog standarda je veliki problem jer je jedan odgajatelj odgovaran za preveliki broj djece. 


- U jaslice u Zagrebu upisano je prosječno 19 djece po grupi, a prema standardu na jednog odgajatelja treba ići osmero djece, kaže Katarina Turković Gulin iz udruge SIDRO.


Državni pedagoški standard krši se u 80 posto ispitanih ustanova, pokazuju rezultati istraživanja koje je na uzorku od 502 dječja vrtića proveo Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK).


- Ako Ministarstvo obrazovanja vodi dobru politiku, zašto nam nedostaje 5000 odgajatelja, a s druge strane imamo 3000 učitelja razredne nastave viška? Dosta je priče o pronatalitetnoj politici, a ništa se ne ulaže u sustav predškolskog obrazovanja, poručila je predsjednica SOMK-a Božica Žilić.


Osim što su pretrpani poslom, odgajatelji u predškolskim ustanovama nisu dovoljno plaćeni, upozorio je Rajko Kutlača iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.


- Neki od njih odlaze raditi na blagajnu u trgovačke centre ili uzimaju poslove u turističkoj sezoni, jer im je to isplativije. Jedinice lokalne samouprave ne mogu financirati ni same sebe, a kamoli obrazovne institucije, naglasio je Kutlača.


Zato se država treba više uključiti u financiranje dječjih vrtića, poručili su predstavnici sindikata, novac ne treba dijeliti po indeksu razvijenosti nego prema potrebama vrtića u pojedinim sredinama, koje ovise o broju prijavljene djece.


- Na taj način stvorili bi se uvjeti za povećanje dostupnosti vrtića, korigiranje plaća, poštivanje zakonskih propisa i zaustavio bi se trend odljeva radnika, kazala je predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Iskra Vostrel Prpić.

Fuchs: Udruga Sidro poslala pismo na krivu adresu

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je da je otvoreno pismo - koje je Udruga Sidro uputila ministarstvu poslano na krivu adresu, jer se trebala obratiti lokalnoj upravi i samoupravi.

Vjerojatno nisu znali pravu adresu, pa su poslali otvoreno pismo da ga može pročitati i onaj kojega se to tiče, rekao je Fuchs u srijedu nakon sjednice Vlade.

Fuchs je, međutim, poručio da je sve ono što se navodi u pismu, nešto na što mora odgovoriti lokalna samouprava, bilo da je riječ o Zagrebu ili Rijeci.

- To je potpuno ista ili slična varijanta aktivnosti koja se dešavala prije godinu, godinu i pol dana. Nema problema, ministarstvo će reagirati potpuno isto kao i tada, dodao je.

Podsjetio je da je za sve nepravilnosti i probleme na koje se upozorava u pismu, nadležna prosvjetna inspekcija, koja može na njihov ili bilo čiji poziv, izaći na teren, i utvrditi činjenično stanje i prema tome djelovati i nužno odrediti kazne.

Dodao je i kako Vlada ima akciju ulaganja u gradnju i povećanje kapaciteta dječjih vrtića, koju je već odavno pokrenula kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!