Odjel za COVID karlovačke bolnice

27.10.2020.

20:11

Autor: Tanja Kuturovac/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

default error photo
Prostor za zadnje normalno prije ulaska na karlovački odjel za COVID. Jer kad jednom na sebe stavite zaštitno odijelo - sve je drukčije.
U najtežem stanju, na respiratoru, trenutačno je 57 pacijenata. Briga o njima jedan je od najzahtjevnijih zadataka s kojima se u epidemiji susreću zdravstveni radnici. U karlovačkoj bolnici odjel za COVID formiran je u zasebnom objektu, u kojem je bio psihijatrijski odjel. ➡️ Mobilizacija zdravstva - Beroš: Krajnje je vrijeme da ozbiljno shvatimo prijetnju

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Kako spriječiti kolaps bolničkog sustava? 
➡️
Fuchs: Škole nisu žarišta, nema zatvaranja 

Prostor za zadnje normalno prije ulaska na karlovački odjel za COVID. Jer kad jednom na sebe stavite zaštitno odijelo - sve je drukčije.

- I ne jedemo, i ne pijemo, ne idemo na WC i dugo, dugo ostajemo u tome, skroz dok se ne napravi posao oko pacijenata, a to je nekad i šest do sedam sati, kazala je glavna sestra na odjelu za COVID u Općoj bolnici Karlovac Snježana Mirilović.

U odijelima se drukčije diše, svaka radnja, prije gotovo refleksna, sada se promišlja. No naviknuli su se pod posebnim kutom vizira i venu pogoditi. O trenutačno 45 pacijenata na dva kata bolnice brine se šest sestara.

- A što da vam kažem. Mi smo sad trenutačno na četiri radilišta u bolnici. Izmjenjujemo se, teško je, nema nas dovoljno, dodala je sestra na odjelu za COVID u Općoj bolnici Karlovac Danijela Mikulić.

Na odjel je primljeno i pet novih bolesnika. Neki trebaju pojačani kisik. On se nalazi u ovim bocama.

- To su boce koje su po četrdeset, pedeset kila teške i zaista ih je teško manipulirati i unositi u sobe. Sami, naglasila je glavna sestra na odjelu za COVID u Općoj bolnici Karlovac.

Stigao je čaj za bolesnike. Nema dovoljno steriliziranog pribora, pa se, nazovimo to tako, recikliraju plastične boce. Na odjelu je samo jedna čistačica u smjeni.

- Samo volja. Samo volja treba, ništa drugo, rekla je spremačica na odjelu za COVID u Općoj bolnici Karlovac Vesna Sebešić.

Volja da se pomogne drugome uglavnom i drži sve na okupu.

- Ovdje radimo zajedno i sestre i liječnici zaista pod posebnim uvjetima. Onog trena kad izađemo van vidimo da život teče normalno, da se većina ljudi ne brine previše, kafići su puni, šetališta puna, igrališta puna, a tu smo bespomoćni, istaknula je voditeljica Odjela za infektologiju Opće bolnice Karlovac Vesna Tutek.

A nisu ni svemogući. Stotinjak je medicinskih djelatnika bolnice u samoizolaciji. U pomoć će pozvati specijalizante koji su trenutačno u drugim hrvatskim bolnicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!