Generacije koje su proživjele Domovinski rat i progonstvo još nose traume

12.08.2023.

14:50

Autor: HRT

 "Pravo na dom - mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja"

"Pravo na dom - mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja"

Foto: HTV / HRT

U Osijeku je održana završna konferencija projekta "Pravo na dom i mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja" koji je organizirala Zajednica povratnika Osječko-baranjske županije, zajedno s udrugom "Heroji Osijeka". 

Projekt, vrijedan više od 53.000 eura, provodio se godinu i pol dana na području hrvatskog Podunavlja i obuhvatio je najveće stradalnike Domovinskog rata  hrvatske povratnike u općinama ranije okupiranih područja. Postotak od 85 je financiran europskim novcem, a ostatak su sredstva Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

- Cilj projekta je bio pomoći ljudima koji su bili sedam godina u progonstvu, koji su usput još bili i hrvatski branitelji, da sve ono što ih muči, prije svega psihološki, na neki način prebrode, da bi nastavili kvalitetnije živjeti. Jer sve probleme koje su imali, od psihičkih, financijskih, emocionalnih, zdravstvenih itd., zapravo ljude frustrira i nažalost često je došlo i do suicida i do prerane smrti, Branko Pek, voditelj projekta i predsjednik Zajednice povratnika OBŽ-a.

- Bilo je više od 100 sudionika koji su bili podijeljeni u dvije grupe. A bilo je osoba koje su sudjelovale na i sve 72 radionice, odnosno 144 radionice koje su bile obuhvaćene projektom, kazao je Zlatko Dernaj, koordinator projekta i predsjednik udruge Heroji Osijeka. 

 - Radionice su bile tematske, zapravo, po planu projekta psihosocijalnog osnaživanja. Obuhvaćale su uglavnom područja iz psihologije vezano za emocionalnu inteligenciju, empatiju, empatiju, suosjećanje prema sebi, komunikacijske vještine, zauzet se za sebe, asertivnost, aktivno slušanje. I pred kraj,to je bilo planirano u trećoj fazi, suočavanje s traumom, kazala je Margita Radanović, voditeljica projekta.

- Ono što je mene posebno nekako osnažilo, impresioniralo je zapravo taj grupni rad, to sagledavanje samog sebe, pogledavanje u sebe i osnaživanje zapravo za nekakvu daljnju borbu sa stresom, Ivan Hodak, polaznik radionica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!