U Kninu obilježeni Dan logoraša i obljetnica razmjene

12.08.2023.

13:01

Autor: Hina/HRT/R.S.

Dan logoraša i obljetnica razmjene

Dan logoraša i obljetnica razmjene

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Dan logoraša i obljetnica razmjene logoraša iz kninskih logora obilježeni su u Kninu u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije i pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja.

Okupljeni su u spomen na ubijene branitelje-logoraše vijence položili i svijeće zapalili ispred Spomen ploče logora Stara bolnica u Kninu, te ispred Spomenika Pobjede - Oluja 95 i Spomen obilježja prve razmjene logoraša u Tepljuhu.

Od prve razmjene logoraša iz logora s područja grada Knina prošle su 32 godine, podsjeća organizator.

Prisjetivši se logoraša, zatočenih hrvatskih branitelja i civila koje su srpske paravojne formacije dovodile u kninski logor, predsjednik društva logoraša Ivan Turudić rekao je da obilježavaju današnji dan s ciljem da se ne zaboravi i nikada više ne ponovi.

Današnjim generacijama poručio je da se sjete žrtve hrvatskih branitelja i naroda koji su im omogućili da danas mogu živjeti u demokraciji i da imaju pravo izbora.

- Samo da se sjete žrtve hrvatskog branitelja i naroda s pijetetom, ponosom i dostojanstvom koje je krasilo branitelje tijekom Domovinskog rata i u svim pobjedama. Cjelokupnoj hrvatskoj, ali i svjetskoj javnosti poručujemo da je vrijedilo podnijeti tu žrtvu, vrijedilo je svaku kap znoja i krvi, vrijedilo je osigurati slobodu i demokraciju hrvatskom narodu, kazao je Turudić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!