Odvezli medicinsku pomoć, dovezli izbjegle Ukrajince

20.03.2022.

15:48

Autor: HRT

Odvezli medicinsku pomoć, dovezli izbjegle Ukrajince

Odvezli medicinsku pomoć, dovezli izbjegle Ukrajince

Foto: HTV / HRT

Hrvatska također šalje humanitarnu pomoć Ukrajini. Tako je kasno sinoć u prihvatni centar na ukrajinsko-poljskoj granici autobusima dostavljeno više od 500 paketa medicinskih potrepština, higijenskih artikala i dječje hrane. Hrvatski humanitarci i volonteri dopremili su čak 5000 litara vode koja se u ratom stradalim ukrajinskim gradovima i izbjegličkim centrima najviše traži. Organizatori ove humanitarne akcije su Antonio Mrkonjić i Lucija Rožić, koji su upravo stigli u Hrvatsku.

Autobusima su dovezli izbjegle Ukrajince, objasnili su u razgovoru za HRT-ovu emisiju Rat u Ukrajini. U jednom autobusu je bilo 48 odraslih, a u drugom 8 bolesne djece i 4 žene. Do izbjeglica koje su htjele doći u Hrvatsku su došli putem Facebook grupe "SOS Ukrajina", ljudi su se odazvali i putem grupe su i prikupili svu pomoć za Ukrajinu.

Rožić je rekla da su se organizirali iz revolta prema onima koji su tražili velike svote novca za prijevoz do Hrvatske. Htjeli su dokazati, rekla je, da se sve može organizirati uz pomoć dobrih ljudi. U početku su organizirali jedan autobus, cilj im je bio da ga napune sanitetskim materijalom, odvesti do granice i prevesti one koji su htjeli doći u Hrvatsku.

- Tamo je totalan kaos, volontera fali, osigurava ih garda, odnosno vojska i policija. Ne govore strane jezike, osim isključivo poljskog, rekla je.

Dodala je da su izbjeglice smještene prihvatnim, tranzitnim centrima, u prenamijenjenim ogromnim, trgovačkim centrima gdje ima oko 6.000 ležaja, madraca. Preko volontera s kojima su u stalnoj komunikaciji, poslali su poruku da planiraju doći i da mogu povesti one koji žele u Hrvatsku. Jedan autobus su vrlo brzo napunili potrebnim stvarima, uzeli su još jedan koji su također napunili svim potrepštinama. Dobili su informaciju da bi trebali prevesti trudnicu u visokom stupnju trudnoće, ali ona je rodila prije nego što su oni došli.

Bivši nogometaš Tomislav Višević, koji igrao u Zaporižju, je Mrkonjićev najbolji prijatelj, pomogao im je jako puno u ovoj akciji, kako u prikupljanju sredstava, tako i u razvoženju, a bio im je prevoditelj.

- Autobus s više od 40 Ukrajinaca trebao je stići još jutros. Prije 2,5 sata su ušli u Hrvatsku, na GP Goričan, mislimo da bi kroz pola sata mogli stići u varaždinsku arenu, javila je Sara Badžek.

Rekla je da je ovo drugi ovakav organizirani dolazak u varaždinsku arenu, to je tranzitni, prihvatni centar u kojem ima mjesta za oko 200 osoba. Prema posljednjim podacima, u Varaždinskoj županiji boravi, dodala je, više od 300 raseljenih Ukrajinaca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!