Splitsko tužiteljstvo najavilo izvide zbog sumnje na nesavjesno liječenje Matijanića

06.08.2022.

Zadnja izmjena 20:24

Autor: T.V./HRT/Hina

KB Split

KB Split

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL / Miroslav Lelas/PIXSELL

Dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević izvijestila je da je kazneno prijavila zdravstvene djelatnike zbog nepružanja medicinske pomoći novinaru Vladimiru Matijaniću koji je u petak umro od posljedica covida, a resorni ministar je potvrdio da će policija istražiti taj slučaj. HND traži istragu smrti novinara Matijanića i kažnjavanje odgovornih. Splitsko tužiteljstvo najavilo izvide zbog sumnje na nesavjesno liječenje Matijanića.

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo najavilo je da će provesti izvide zbog sumnje da je jedna ili više osoba počinila kazneno djelo nesavjesnog liječenja kojim je prouzročena smrt novinara Vladimira Matijanića.

Ne otkrivajući identitet novinara kojem je prouzročena smrt, tužiteljstvo je objavilo na svojim internetskim stranicama da će izvide provesti u povodu više medijskih objava, a na temelju Zakona o kaznenom postupku.

HND traži istragu smrti novinara Matijanića i kažnjavanje odgovornih

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zatražilo je detaljnu istragu i utvrđivanje svih okolnosti smrti novinara portala Index Vladimira Matijanića kojega je prema tvrdnjama njegove životne partnerice hitna pomoć odbila hospitalizirati.

- Sigurni smo da bi kolega Matijanić imao šanse preživjeti u bolnici, samo da je do nje mogao doći, priopćio je u subotu predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, zatraživši kažnjavanje odgovornih.

Dodao je kako se ne mogu oteti dojmu da su odgovorni u KBC-u Splitu "itekako zakazali i da je riječ o nesavjesnom postupanju" koje je dovelo do smrti njihovog kolege.

Odvjetnica podnijela kaznenu prijavu zbog smrti Vladimira Matijanića

- Ne mogu učiniti ništa više za pokojnog Matijanića, nego podnijeti ovu kaznenu prijavu zbog nepružanja medicinske pomoći, napisala je Knežević na Facebooku, dodavši da su sada na potezu splitsko državno odvjetništvo i policija.

Kaznenu prijavu podnijela je protiv zdravstvenih djelatnika koji su bili u kontaktu s Matijanićem i njegovom životnom partnericom Andreom Topić od 3. do 5. kolovoza.

U prijavi je navela kako iz kronologije događaja koju je Topić objavila na društvenim mrežama proizlazi da postoji osnova sumnje da je čitav niz osoba kojima su se obraćali i tražili hitnu medicinsku pomoć, počinilo kazneno djelo nepružanja medicinske pomoći.

Životna partnerica tvrdi da liječnici nisu željeli pomoći Matijaniću

Topić tvrdi da liječnici u splitskoj bolnici i hitna pomoć nisu željeli pomoći Matijaniću koji je s nizom komorbiditeta obolio od covida.

Navela je pritom da je Matijaniću, koji zbog zdravstvenih problema nije mogao biti cijepljen stanje bilo teško, ali su ga odbili primiti u bolnicu. Opisala je da su više puta zvali bolnicu i hitnu pomoć koja nije željela odvesti u bolnicu njezina partnera, a kada mu se stanje dodatno pogoršalo došli su drugi puta, ali je bilo kasno.

Također je navela kako su ih u splitskom KBC uvjeravali da nigdje u Hrvatskoj nema lijeka koji se daje teškim bolesnicima kako bi se izbjegle teške komplikacije covida.

Odvjetnica je napisala da nije mogla prestati misliti o tom užasu koji se dogodio od kad je pročitala Andrein status.

- Čovjek se toliko osjeti jadan i nemoćan i očajan", komentirala je Knežević koja se nada da će se svi skupa potruditi da se taj užas ne zaboravi i da krivci budu privedeni tamo gdje pripadaju.

Božinović potvrdio da će policija istraživati okolnosti smrti Matijanića

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je za portal Index za koji je zadnjih godina radio Matijanić da će policija istraživati okolnosti smrti novinara Indexa Vladimira Matijanića.

- Policija se uključila u događaj temeljem saznanja iz pisma koje je objavljeno o okolnostima smrti Matijanića. Sada predstoje konzultacije s Državnim odvjetništvom da se procijeni ima li elemenata kaznenog djela, rekao je ministar Božinović.

Ministarstvo zdravstva Vili Beroš zatražilo je u subotu cjelovito izvješće o pružanju medicinske skrbi umrlom novinaru Vladimiru Matijaniću u splitskom KBC-u Split i drugim zdravstvenim ustanovama.

Ravnatelj splitsko-dalmatinskog Zavoda za hitnu medicinu Leo Luetić izjavio je da su u petak "primili dva poziva i odmah intervenirali", reagirajući tako na prozivke Matijanićeve partnerice o neadekvatnoj pomoći Hitne i splitskog KBC-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!