Gašpert: Avionska bomba osigurana je dok se ne stvore uvjeti za njenu neutralizaciju

19.03.2023.

Zadnja izmjena 19:19

Autor: Hina/HRT/V.G./T.D.

Goran Gašpert, načelnik Sektora za javni red i sigurnost PU primorsko-goranske

Goran Gašpert, načelnik Sektora za javni red i sigurnost PU primorsko-goranske

Foto: HRT / HTV

Nakon što je protubrodska mina zaostala u riječkoj luci iz Drugog svjetskog rata uspješno uništena eksplozivom na sigurnoj lokaciji u Riječkom zaljevu, u 14.45 oglasile su se sirene za prestanak opasnosti i završetak akcije premještanja i neutralizacije mine.

Kako je priopćeno iz Stožera civilne zaštite Grada Rijeke, zvuk sirene kojim je označen prestanak opasnosti ujedno je označio prestanak zabrane boravka u crvenoj zoni potencijalne neposredne opasnosti uz riječku luku. Stoga se stanari tog područja, njih oko 500, koji su jučer evakuirani, polako vraćaju svojim domovima, a oko 15 sati normaliziran je promet središtem grada.

Protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata bila je njemačke proizvodnje, imala je 690 kilograma eksploziva, zajedno s aluminijskim kućištem težila je oko 1100 kilograma, a bila je djelomice ukopana na dubini mora od 19 metara, rečeno je na konferenciji za novinare nakon što je mina uništena.

Goran Gašpert, načelnik Sektora za javni red i sigurnost PU primorsko-goranske u središnjem Dnevniku HTV-a izrazio je zadovoljstvo danas provedenom akcijom. 

- Radi se o protubrodskoj mini zaostaloj iz Drugog svjetskog rata. Djelatnici specijalne policije su jutros zaronili i podigli je na razinu od oko 5 metara ispod površine mora. Potom su je pripremili za tegljenje. Nakon toga krenuli smo s tegljenjem iz luke Rijeka i došli do pozicije na riječki akvatorij gdje je ona bila pripremljena i spremna za uništenje. Oko 13 sati izvršena je neutralizacija. Cjelokupna operacija je prošla po svim planiranim radnjama, kazao je Gašpert. 

Istaknuo je da su sudjelovali djelatnici specijalne interventne policije Rijeka, antiterorističke jedinice Lučko i regionalne protueksplozijske jedinice Rijeka. Pored njih su sudjelovali i djelatnici temeljne policije, kriminalističke policije, granične policije i operativno komunikacijski centar policije. Ovakav rezultat i uspjeh, dakako, ne bi mogao proći bez uspješne suradnje s građanima, dodao je. 

Pronađena je još jedna eksplozivna naprava na cesti D403. Gapšert je potvrdio da je prije dva dana zaprimljena dojava o avionskoj bombi. 

- Nakon toga su djelatnici protueksplozijske zaštite izašli i procijenili, poduzeli mjere sigurnosti. Ona je osigurana do daljnjega dok se ne stvore kapaciteti kako bi se ona mogla u što kraćem roku izmjestiti i neutralizirati na sigurnom mjestu, dodao je Gašpert.   

Mina je u složenoj akciji premještanja i neutralizacije u nedjelju rano ujutro podignuta s morskog dna u riječkoj luci, odtegljena na sigurnu lokaciju u Riječkom zaljevu te je u 13.15 uništena eksplozivom.

Nakon obavljenog pregleda utvrđeno je da je riječ o protubrodskoj mini njemačke proizvodnje, koja se nalazi na dubini od 19 metara, djelomično ukopana u muljevito dno. Mina je ukupne dužine 298 cm i promjera 70 cm, ukupne težine 986 kilograma s 690 kilograma eksploziva.

Nakon eksplozije provjereno je je li sve obavljeno prema planu, a zatim je oglašen prestanak opasnosti.

Cijelu zahtjevnu akciju izvlačenja i neutralizacije zaostale mine koordinirao je Stožer civilne zaštite Grada Rijeke u partnerstvu s Policijskom upravom primorsko – goranskom, Jedinicom specijalne i interventne policije Rijeka, Regionalnom protueksplozijskom jedinicom Rijeka, ATJ Lučko, Ronilačkim obučnim centrom Mali Lošinj, Zapovjedništvom za intervencije MUP –a, Ministarstvom obrane RH –om, Ravnateljstvom civilne zaštite i mnogim drugim službama i institucijama:

 

- Sve je dobro završilo. Odrađeno je sve prema zacrtanim planovima. Mina je neutralizirana iza 13 sati. Zahvalio bih se sugrađanima na discipliniranosti. Vrlo odgovorno su se ponijeli u ovoj neuobičajenoj situaciji i nesvakodnevna. Nadam se da se ona neće ponoviti u skorijoj budućnosti iako smo pronašli smo još jedno minsko-eksplozivno sredstvo, na gradilištu od ceste D403. Mediji i stanovnici će biti obaviješteni o uklanjanju i te naprave. Radi se o puno jednostavnijem zahvatu nego ovom. Praktično je 500 ljudi evakuirano iz svojih domova, njih 15 našlo je svoj dom u Dvorani mladosti, rekao je gradonačelnik Marko Filipović na konferenciji za novinare nakon akcije.

- Zbog opasnosti koja prijeti za riječku luku, ona je podignuta liftom i takvim načinom se vozila do mjesta uništenja te je tamo uništena. Cijelim putem je bila opasna mina, rekao je Nenad Krasny, zapovjednik Jedinice specijalne i interventne policije PU primorsko-goranske.

- Ovaj čin danas je samo mali djelić cjelokupne operacije koja je trajala više od dva mjeseca, istaknuo je Goran Gašpert, glavni policijski savjetnik i načelnik Sektora za javni red i sigurnost PU primorsko-goranske.

- Zahvala građanima koji su bili strpljivi i iskazali suradnju i postupali prema našim uputama. Sve nam je to pomoglo da ova akcija završi i iznad planiranog, rekao je Hinko Mance, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Rijeke.

Protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata otkrivena je na morskom dnu u riječkoj luci tijekom infrastrukturnih radova potkraj lipnja, a dijelom je bila ukopana u muljevito dno.

Zbog karakteristika i lokacije na kojoj je pronađena, minu nije bilo moguće uništiti na tom mjestu pa je izrađen plan premještanja i neutralizacije.

Akciju izvlačenja i neutralizacije mine koordinirao je Stožer civilne zaštite Grada Rijeke u partnerstvu s Policijskom upravom primorsko-goranskom i drugim službama, a u akciji su sudjelovali i pripadnici Hrvatske vojske, koji su sustavom bespilotnih letjelica nadzirali cestovne i plovne putove koje je prema sigurnosnim zonama odredio MUP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!