Dio Rijeke evakuiran uoči akcije uklanjanja protubrodske mine

18.03.2023.

Zadnja izmjena 22:22

Autor: HRT/IMS/Hina

Dio centra Rijeke evakuiran

Dio centra Rijeke evakuiran

Foto: Nel Pavletić / PIXSELL

Sve je spremno za akciju uklanjanja protubrodske mine zaostale još iz Drugoga svjetskog rata, pronađene na dnu mora. Budući da je riječ o vrlo opasnoj akciji, ništa se ne prepušta slučaju. U 22 sata počela je zabrana kretanja u crvenoj zoni, odnosno zoni najveće opasnosti. 

Akcija uklanjanja mine počinje u ranim jutarnjim satima, a označit će ju zvuk sirene opće opasnosti oko 6 sati. 

O akciji, kao i o eksplozivnoj napravi, nema mnogo službenih informacija. Zna se tek da u akciji sudjeluje veliki broj stručnjaka različitih profila, koji će minu izmjestiti iz riječke luke, odnijeti ju na otvoreno more i ondje ju uništiti. Po okončanju te akcije ponovno bi se trebao oglasiti zvuk sirenje opće opasnosti koji će tada označiti kraj opasnosti, kazala je HTV-ova novinarka Jelena Tomac za Dnevnik 3.

Zbog uklanjanje protubrodske mine evakuiran je dio centra Rijeke. Radi se o oko 500 stanovnika u 15-ak ulica. Jedan dio ljudi pronašao je smještaj kod obitelji i prijatelja, a neki će prenoćiti u Dvorani mladosti.

Petra Šuljić
, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Rijeka, kazala je da im se za prenoćište prijavilo 30-ak građana. Neki od njih dolaze s kućnim ljubimcima, pa će se za svakoga naći smještaj.  

Mance: Građani trebaju postupati po uputama


Načelnik Stožera civilne zaštite grada Rijeke Hinko Mance poručio je građanima da je akcija posve osigurana te da slušaju i postupaju po uputama kako bi završila što prije. Kazao je da je do 21 sat evakuiran najveći dio stanara. Dodao je da je manji dio stanara, nekoliko desetaka, smješten ili će biti smješten u Dvorani mladosti na Trsatu, u kojoj su priređeni ležajevi i okrjepa.

Mance je istaknuo da su iz luke privremeno premještena sva plovila, sav promet u zoni opasnosti obustavlja se nakon 22 sata, parkirališta zatvoraju, a i Riječki zaljev se zatvara za plovidbu.

U nedjelju će na snazi biti i zabrana zone letova iznad riječke luke, posebice za dronove.

Potpuna evakuacija zbog sigurnosti i zaštite ljudskih života podrazumijeva i obustavu rada svih gospodarskih, poduzetničkih, ugostiteljskih i ostalih djelatnosti, a trajat će do nedjelje kasno poslijepodne ili uvečer, kada neutralizacije mine bude završena.

Crvena i žuta zona uz riječku luku


Područje uz riječku luku je radi sigurnosti podijeljeno na crvenu zonu neposredne potencijalne opasnosti, iz koje jeć evakuirano oko 500 stanara, i žutu zonu.

U crvenoj zoni su ulice oko Putničke obale, od trga Žabice i Krešimirove ulice na zapadu, preko Adamićeve ulice i Rive do Rive Boduli i gradske tržnice na istoku.

U toj zoni je provedena potpuna evakuacija, koja će trajati do nedjelje kasno poslijepodne ili uvečer, kada neutralizacija mine bude završena, a podrazumijeva i obustavu rada svih gospodarskih, poduzetničkih, ugostiteljskih i ostalih djelatnosti.

U crvenoj zoni, ali i na širem području, onemogućen je sav cestovni, željeznički, zračni i pomorski promet pa će se cestovni promet teći tzv. sjevernim koridorom središtem grada.

Za žutu zonu izdana je preporuka smanjenog kretanja i aktivnosti, stanarima je preporučeno da ne borave na otvorenom ni uz staklene površine, a ugostiteljima da tijekom akcije ne planiraju rad.

Autobusni kolodvor Žabica privremeno se seli na autobusni terminal na Delti, u subotu popodne zatvara se za plovidbu Riječki zaljev, a u nedjelju će na snazi biti i zabrana zone letova iznad riječke luke.

Očekuje se da će vrijeme u nedjelju biti pogodno za premještanje mine, no ako se vremenski uvjeti pogoršaju, akcija će biti odgođena.

U Jadranu još tisuće mina iz Drugog svjetskog rata

Mance: Područje oko bombe pronađene u petak posve je osigurano


U Rijeci je u petak, na gradilištu u naselju Krnjevo, pronađena zaostala bomba iz Drugog svjetskog rata, a načelnik Mance je rekao da će se sljedećih dana raditi procjena kako je ukloniti i neutralizirati te da je to područje posve osigurano.

Odmah nakon dojave o pronađenom predmetu za koji se posumnjalo da je eksplozivno sredstvo, na gradilište su upućeni policijski službenici i stručno osposobljeni djelatnici za protueksplozijsku zaštitu. Oni su potvrdili da je riječ o zaostaloj avionskoj bombi, naveli su u petak iz Policijske uprave primorsko-goranske.

Radovi na gradilištu su zaustavljeni, policijski službenici osiguravaju mjesto pronalaska, a javnost će pravodobno obavijestiti o daljnjim postupcima, radi premještanja i uništavanja te bombe, dodali su.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!