Ogorec: Motivacija je uvijek na strani branitelja

11:35 / 06.03.2022.

Autor: Rat u Ukrajini/HRT

Marinko Ogorec, stručnjak za sigurnost

Marinko Ogorec, stručnjak za sigurnost

Foto: Rat u Ukrajini / HRT

U specijalnoj emisiji "Rat u Ukrajini" koju svakoga dana možete pratiti na Četvrtom programu HTV-a sigurnosni stručnjak Marinko Ogorec rekao je kako Vladimiru Putinu ne ide invazija onako brzo kako je on to zamislio. "On stalno komentira kako se situacije odvijaju prema planovima, ali činjenica je da ne ide onom brzinom kako je krenulo u početku", kaže.


- U prvim danima ratovanja ruske su snage imale jedan vrlo brzi tempo, imali su snažan intenzitet napada, uništili su veliki dio ukrajinske vojne infrastrukture, likvidirali su im praktički cijeli sustav protuzračne obrane, odnosno zrakoplovne baze, rekao je i dodao kako su se sada očito Ukrajinci konsolidirali i dolazi do određenog zastoja.

Naglašava kako velika naseljena mjesta i gradovi nisu lak plijen kao što se možda očekivalo ili kao što je možda netko od ruskih planera to očekivao.

- Borbe u naseljenim mjestima su nepovoljne za napadača, prije svega zato što teška tehnika ne može doći do izražaja. Zaboravimo tenkove. To su borbe prsa u prsa, borbe u malim skupinama. Ovdje ne dolazi masovnost i tehnika do izražaja koliko motivacija i želja da se ostvare određeni vojni ciljevi, a motivacija je uvijek na strani branitelja, kazao je Ogorec.

Jutros stižu vijesti iz separatističkih izvora da se čuju eksplozije i u regiji Donjeck. Čini se kako su se Ukrajinci tamo uspjeli organizirati, obraniti i krenuti u protunapad.

- Na tom je prostoru i bila najveća koncentracija ukrajinskih snaga i oni su bili orijentirani prema prostorima Donbasa koji su pod nadzorom ruskih separatista. Upravo stoga je došlo do ruskih prodora i sa sjevera i s juga, ali je činjenica da su se ukrajinske snage konsolidirale i mogu izvršiti određene protunapade pogotovo na taj separatistički prostor. No, još je jako puno pred nama i tek ćemo vidjeti što će se dogoditi, govori Ogorec.

Pogledajte cijeli razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!