Velika pljačka u Ini ne prestaje biti tema u Saboru, pale i uvrede

21.09.2022.

11:26

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/Hina/HRT/D.M./P.F.

Hrvoje Zekanović i Nikola Grmoja

Hrvoje Zekanović i Nikola Grmoja

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Velika pljačka u Ini ne prestaje biti tema u Hrvatskom saboru. Oporba, koja traži političku odgovornost vladajućeg HDZ-a, koristi se svim raspoloživim sredstvima da aferu zadrži u prvom planu. Nije nedostajalo ni međusobnog vrijeđanja zastupnika.


  
Nije radni tjedan u saborskim klupama ni počeo, a iskre među zastupnicima vrlo su se brzo pretvorile u sukob. I to kada je Hrvoje Zekanović otvorio pitanje odgovornosti za arbitražu INA-e s MOL-om.

Uzme li se u obzir i to da je danas predsjednik Antikorupcijskog vijeća sazvao sjednicu - oporba ima pregršt prilika govoriti o Ini, javila je iz Sabora Tatjana Munižaba. Samo što  će predsjednik Vijeća Nikola Grmoja o Ini moći govoriti samo oko sabornice. Završio je kao i prošli tjedan Katarina Peović. Naime, tijekom slobodnih govora Nikola Grmoja Zekanovića je nazvao glupanom te od predsjednika Sabora dobio dva dana zabrane sudjelovanja u raspravi.

Hrvoje Zekanović upitao je SDP-ovce postoji li politička odgovornost vezana za Inu i u slučaju kada je Slavko Linić "prodao Bijele noći za ništa, za smiješnih 74 milijuna dolara", a Bijele noći su poslije zaradile desetke milijardi dolara. Dodao je i da su 2015. Most i Božo Petrov inzistirali na arbitraži Ina-MOL, dok je Karamarko bio protiv. Konstatirao je da se u hrvatskoj javnosti ne govori o tome da je Božo Petrov svojom, kako kaže, "političkom odlukom koja nema veze s mozgom", oštetio hrvatsku državu za dvije milijarde kuna.


Na to je reagirao Nikola Grmoja rekavši: "Imali smo sada jednog glupana koji je napao Božu Petrova zbog inzistiranja na nastavku arbitraže" te da je "najgore kada glupani brane HDZ". Na to je reagirao predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji je Grmoji dao prvu opomenu jer je Zekanovića nazvao glupanom.

Grmoja je nastavio izlaganje pokazujući vijest u kojoj je prenesena izjava premijera Andreja Plenkovića od 18. kolovoza 2016. da su za nastavak arbitraže Ina-MOL. Podsjetio je da je MOL u arbitraži tražio 1,1 milijardu kuna, a dobio 184 milijuna, dok je Karamarko nudio nagodbu na pola iznosa, tj. 550 milijuna kuna.

- Ne budite igrači MOL-a i mađaroni u Hrvatskom saboru. MOL nije dobio, imamo pravomoćnu presudu protiv Ive Sanadera, Hernadija i ostalih. (...) Vi ste veleizdajnici jer postavljate u Hrvatski sabor ljude koji su bili igrači MOL-a, Niko Dalić jedini je član Uprave koji nikada nije svjedočio u hrvatsku korist na arbitraži, rekao je Nikola Grmoja i zaradio treću i četvrtu opomenu.

Potom je INA bila jedna od tema i na sjednici Antikorupcijskog vijeća.

- Korupcija u INA-i je, što bi se reklo, mogući potencijalni smrtni ubod za energetsku stabilnost ove zemlje. Otuđena je milijarda i pokazuje poraznost svih ključnih državnih institucija, rekla je Dalija Orešković, članica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije (Centar). 

- Nije otuđena milijarda. Upravo su institucije ove države spriječile da se milijarda otuđi. Znači, nije otuđena milijarda. Krivo, obmanjujete javnost, uzvratio je Siniša Jenkač, član Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije (HDZ).

Da bi se situacija vezana uz aferu rasvijetlila, Antikorupcijsko vijeće odlučilo je pokrenuti proces saslušanja.

- Pozvat ćemo članove Uprave, članove Nadzornog odbora sadašnje i bivše, pozvat ćemo bivšeg ministra Tomislava Ćorića, sada viceguvernera u Hrvatskoj narodnoj banci, pozvat ćemo ministra Davora Filipovića, najavio je Nikola Grmoja, predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije (Most).

- Apsolutno ne očekujem da će se odazvati jer od njih ne očekujem ni trunku morala, s obzirom na to što čine, istaknula je Mirela Ahmetović, članica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije (SDP).

Grmoja tvrdi - odazvat će se i zviždači. HDZ pak smatra da njegov prijedlog izlazi iz zakonskih okvira.

- Ako ćemo se ponašati da ne postoje pravila na kojima neko tijelo funkcionira, da nema zakona, onda, bojim se, prelazimo u jednu drugu sferu, a to je bezvlašće. A to su ovi akteri koji su vrlo glasni, kako ih nazivaju, bukači, rekao je Damir Habijan, potpredsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije (HDZ).

Saslušanje bi trebalo početi nakon pripremne sjednice Antikorupcijskog vijeća, najavljene za idući četvrtak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!