Oluja, bitka svih bitaka

05.08.2023.

07:20

Autor: HRT

Oluja je bila munjevita, pomno pripremljena operacija koja je dovela do konačnog sloma srpskih pobunjenika. U samo nekoliko dana oslobođeno je više od 10 tisuća četvornih kilometara sjeverne Dalmacije, Like, Banovine i Korduna. U operaciji je sudjelovalo oko 200.000 branitelja. Tijekom akcije stradala su 242 branitelja, dvoje ih je nestalo, a 1.100 ih je ranjeno.

U Oluji je sudjelovalo oko 200.000 branitelja, poginulo ih je više od 200

U Oluji je sudjelovalo oko 200.000 branitelja, poginulo ih je više od 200

Foto: HTV / HRT

HV napada iz više pravaca duž 630 kilometara duge bojišnice. Na većini smjerova glavnih napada brzo pucaju srpske crte obrane, pa već drugog dana operacije varaždinske Pume i dalmatinski Pauci pobjednički ulaze u Knin. Vojska nastavlja napade, u drevni kraljevski grad stiže državni vrh.

Hrvatska vojska i policija na svim pravcima ostvaruju pobjede. Oslobođeni su Obrovac i Gračac. Veselje na Banovini, veselje na Kordunu. Oslobođen je i Slunj. Najžešći otpor srpski pobunjenici pružili su kod Petrinje, no pred Gromovima nisu imali šanse. Tigrovi munjevito izbijaju na granicu s BiH i tako spašavaju opkoljeni Bihać od tragedije kakvu je doživjela Srebrenica.

U akciji Oluja oslobođena gotovo petina Hrvatske

U akciji Oluja oslobođena gotovo petina Hrvatske

Foto: HTV / HRT

Unatoč pozivu, kolone srpskih izbjeglica napuštaju svoje domove. Zbog incidenata je bjesnio general Gotovina.

- Operacija je izvedena uredno. Planski. Na najvišoj razini u vojničkom smislu. A poslije akcije, poslije bitke - kaos. Totalno razmažena djeca, opuštena. Bez ikakve odgovornosti, rekao je Ante Gotovina.

Predaja 21. krajiškog korpusa generalu Stipetiću

Predaja 21. krajiškog korpusa generalu Stipetiću

Foto: HTV / HRT

Malo sjevernije hrvatskim snagama predao se cijeli 21. korpus vojske tzv. Krajine. Srpski zapovjednik Čedo Bulat čestitao je na pobjedi generalu Petru Stipetiću i predao oružje. 

Tim činom službeno završava akcija Oluja. U veličanstvenoj operaciji sudjelovalo je 200 tisuća branitelja, 240 ih je za slobodu dalo život.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!