Treći dan orkanske bure, prema stanovnicima najjače u zadnjih 20 godina

12.01.2022.

08:26

Autor: Kristina Štrbac/Dnevnik/HRT/IMS/Hina/D.D.

Treći dan orkanske bure

Treći dan orkanske bure

Foto: Dnevnik / HRT

 Olujni vjetar jutros otežava cestovni i brodski promet, snijeg pada mjestimice i povremeno u Lici, a kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski. 

Orkanska bura i danas stvara probleme u prometu. Za sav promet zatvorena je autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje.

- Prva ovogodišnja bur je već treći dan orkanske snage, a nekim mjestima danas na udare puše preko 160 kilometara na sat, a jučer je puhala gotovo 190 kilometara na sat. Stanovnici ovih područja kažu kako je ovo jedna od najjačih bura u posljednjih 20 godina, u svojim je naletima čupala stabla i rušila stupove, izvijestila je novinarka Kristina Štrbac za Dnevnik HTV-a.

- Zbog nje je još uvijek prometno odsječen otok Pag, ne voze neke brodske linije, a za sve skupine vozila zatvorena je jadranska magistrala između Senja i Sv. Marije Magdalene. I dalje je zatvorena autocesta A1 između čvorova Sv. Rok i Posedarje, alternativni pravac za osobna vozila je Pridraga-Pirovac Gračac-Sv. Rok, a za prvu skupinu vozila odnosno kamione, Benkovac-Knin-Gračac, dodaje.

- Bura je na zadarsko područje jučer nanijela i nešto snijega, preporuka za vozače je svakako da prije polaska na put prate stanje na cestama. Smirivanje bure najavljeno je za večeras, odnosno sutra, najavila je Štrbac.

- Najjači udar vjetra zabilježen je tijekom jučerašnjega dana, iznosio je 185 kilometara na sat, a današnji udar vjetra izmjeren je u brzini od 160 kilometara na sat. Po prognozama DHMZ-a očekuje se slabljenje udara vjetra u večernjim satima, a konačno smirivanje očekuje se tijekom sutrašnjega jutra ili dana, rekao je Draženko Blažević, Sektor za promet HAC-a.

Zbog olujnog vjetra za sve skupine vozila zatvoreni su: autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim cestama DC27 i DC50 preko Gračaca, Obrovca i Karina); autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak je starom cestom DC3 kroz Gorski kotar); Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene; državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54); Paški most (DC106); most dr. Franje Tuđmana u Dubrovniku (obilazak je Lozica-Mokošica-Sustjepan-DC420 ili grad Dubrovnik-Pobrežje-Mokošica), javio je Hrvatski autoklub (HAK) u 7 sati.

Samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Čavle i Kikovica; brza cesta Solin-Klis (DC1); Jadranska magistrala (DC8) između Bakra i Senja;DC25 Brušane-Baške Oštarije-Karlobag (zbog snježnih zapuha i vijavice);Na dionici državne ceste DC1 Klapavice-Udbina zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika i lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Snijeg pada mjestimice i povremeno u Lici. Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski. Zbog niskih temperatura na cestama u unutrašnjosti moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozače upozoravamo da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema na više cesta u Lici. Županijska cesta ŽC5217 Bruvno-Mazin-Dobroselo zatvorena je za sav promet zbog snježne vijavice.

Zbog zmskih uvjeta na DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo na GP Ličko Petrovo Selo obustavljen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama.

Zbog povremeno pojačanog prometa i aktualnih epidemioloških kontrola na većini graničnih prijelaza moguća su čekanja u putničkom i teretnom prometu.

Zbog olujne bure u prekidu su: trajektne linije: Porozina-Brestova, Prizna-Žigljen, Valbiska-Merag, Lopar-Valbiska, Stinica-Mišnjak; katamaranske linije: Lastovo-Korčula-Dubrovnik, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka, Vis-Milna-Split, Ubli-Vela Luka- Hvar-Split; brodska linija: Mali Lošinj-Unije-Susak.

Bura, koja je jučer puhala i do 180 kilometara na sat u priobalju, rušila je stabla i električne kabele, dizala krovove kuća i prevrtala vozila, a dio građana nekoliko je sati bio i bez struje. Meteorolozi najavljuju da će bura tijekom dana oslabjeti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!