Nevrijeme u petak zahvatilo više hrvatskih županija, štete velike

24.06.2023.

08:38

Autor: Vijesti/IMS/HRT

Velike štete nakon olujnog nevremena na sjeveru Hrvatske

Velike štete nakon olujnog nevremena na sjeveru Hrvatske

Foto: HTV / HRT

Nevrijeme praćeno vjetrom, kišom i tučom zahvatilo je u petak dijelove Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Međimurske, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske i Zagrebačke županije te Grad Zagreb, izvijestilo je u subotu Ravnateljstvo civilne zaštite. 

Danijela Herceg izvijestila je za HRT da je grmljavinsko nevrijeme jučer protutnjalo Varaždinskom županijom i za sobom ostavilo veliku štetu.

Kako kaže, najviše su stradale općine Sračinec i Petrijanec u kojima je padala tuča veličine oraha.

- Zabilježena je velika šteta na usjevima i voćkama, neki nasadi su potpuno uništeni, a stradale su i fasade i krovišta. Načelnik općine Željko Posavec obišao je jučer sa županom Anđelkom Stričakom naselja u općini te najavio kako će sigurno biti proglašena elementarna nepogoda, rekla je.

Dodala je da je to već peta elementarna nepogoda u Varaždinskoj županiji u proteklih godinu dana.

- Lani je proglašena zbog tuče, ali i suše, a ove godine zbog poplava i pojave klizišta, naglasila je.

Izvijestila je da su vatrogasci ispumpavali vodu iz poplavljenih objekata te su uklanjali granje s prometnica. Dodaje kako su neka stabla pala na objekte, ali i na vozila.

- Dijelovi županije bili su i bez električne energije, rekla je.

Nevrijeme je zahvatilo i Međimursku županiju.

- Koji su razmjeri štete od nevremena na sjeveru Hrvatske tek treba utvrditi, naglasila je Herceg.

Ravnateljstvo je istaknulo kako je jako nevrijeme praćeno obilnom kišom, tučom i jakim vjetrom pogodilo je Varaždinsku županiju oko 17.15 sati. Zbog vjetra i srušenih stabala neki dijelovi Županije ostali su bez struje, a na neke prometnice padala su stabla i polomljene grane. Tuča je padala u općinama Sračinec, Petrijanec i Vinica te na području grada Ludbrega. Pričinjena je šteta na poljoprivrednim površinama, nekoliko obiteljskih kuća i osobnim vozilima. U sanaciji i otklanjanju posljedica sudjelovali su JVP Varaždin te lokalna društva DVD-a i službe HEP-a. Županijski centar 112 Varaždin zaprimio je 39 poziva vezanih uz nevrijeme.

Nevrijeme praćeno obilnom kišom i jakim vjetrom oko 17:30 sati pogodilo je područje Županije. Županijski centar 112 Krapina zaprimio je više dojava o srušenim stablima i granama zbog jakog vjetra. Bez električne energije ostali su pojedini rubni dijelovi grada Krapine, grada Pregrade, općine Petrovsko, općine Krapinske Toplice i općine Sveti Križ Začretje. Kako bi se otklonile posljedice nevremena, na teren su upućene vatrogasne snage i djelatnici HEP-a.

Koprivničko-križevačku županiju također, kako navodi ravnateljstvo, zahvatilo jako nevrijeme praćeno obilnom kišom i jakim vjetrom oko 17,15 sati. Županijski centar 112 Koprivnica zaprimio je nekoliko dojava građana o srušenim stablima na prometnice ili dalekovode. Zabilježeno je 20 tehničkih intervencija vatrogasaca, a odnosile su se na uklanjanje srušenih stabala. Bez struje su bili Goričko, Pustakovec, Veliki Otok i Kuzminec.

Županijski centar Međimurske županije Čakovec zaprimio je 50-ak poziva koji se odnose na srušena stabla, oštećenja na elektroenergetskoj mreži, vodu na prometnicama, podignute i začepljene šahtove, poplavljene podrume i podrume u stambenim zgradama i obiteljskim kućama, kao i nestanak struje u pojedinim naseljima.

Uz JVP Čakovec, na otklanjanju posljedica nevremena angažirani su i vatrogasci DVD-a zahvaćenih područja, Županijskih cesta, Međimurskih voda, Elektre Čakovec i komunalni redari.Županijski centar Požeško-slavonske županije u Požegi zaprimio je više dojava o nestanku struje i padu stabla na cestu.

Zbog kvara na trafostanici Hrnjevac od 19,41 sati bez napajanja električnom energijom ostali su potrošači u naselju Hrnjevac. Kvarom je zahvaćeno 70 korisnika, opskrba za sve korisnike normalizirana je u 23,29 sati. Također, zbog kvara na trafostanici Lipik od 23,59 sati bez napajanja električnom energijom ostali su potrošači u zapadnom dijelu grada Lipika te naselja Tabor i Klisa. Kvarom je bilo 248 korisnika, a opskrba svih korisnika normalizirana je u 2,05 sati.

Županijski centar Osječko-baranjske županije Osijek zaprimio je više dojava o padu stabala na prometnicu ili vodove na području županije uslijed nevremena. Nevrijeme praćeno obilnom kišom i jakim vjetrom oko 17,30 sati zahvatilo je područje Grada Zagreba (kvartove: Črnomerec, Trešnjevka, Susedgrad, Maksimir, Centar, Dubrava, Medvešćak i Peščenica) te područje Zagreba. Županija (gradovi: Sveta Nedjelja, Ivanić Grad , Vrbovec, Zaprešić, Jastrebarsko i Samobor, općine: Stupnik, Pisarovina i Bistra). Najviše dojava odnosilo se na rušenje stabala na prometnice, objekte, vozila, telefonske i električne vodove.

Uslijed nevremena došlo je do oštećenja krovišta zgrada, rušenja prometne signalizacije, električnih vodova i stupova javne rasvjete. Vatrogasci su intervenirali u Jastrebarskom zbog ispumpavanja veće količine vode u skladištu poslovne zgrade. Željeznički promet bio je otežan zbog srušenih stabala na prugu (područje Zagreb - Trnava i Novi Zagreb - Horvati).Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je oko 250 poziva građana i drugih službi vezanih uz nevrijeme, te jedan poziv o ozlijeđenoj osobi zbog pada stabla na Jarunu. 

Nevrijeme u Zagrebu


Nevrijeme je sinoć zahvatilo i Zagreb. Jak vjetar rušio je drveće koje je oštetilo desetak automobila. Ozlijeđena je i 15-godišnjakinja na koju je, na Jarunu, palo stablo. Prevezena je u KBC Zagreb.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!