Oman: Čuvajte životinje jer one imaju pravo preživjeti prosinac

15:00 / 24.12.2021.

Autor: Studio 4/V.K./Studio 4/IMS/HRT

Luka Oman, predsjednik Udruge "Prijatelji životinja"

Luka Oman, predsjednik Udruge "Prijatelji životinja"

Foto: HTV / HRT

Luka Oman, predsjednik Udruge "Prijatelji životinja", u emisiji Studio 4 rekao je kako se brzo zaboravljaju statistike glede ozljeda djece pirotehnikom, ali kako kaže, uopće se ne vode statistike ozljeda i stradavanja životinja u periodu blagdana oko Božića i Nove godine.

- Životinje su osjetljive na sluh i one su u stalnom strahu od pirotehničkih sredstava, te im često otkaže srce od istih, naglasio je Oman.

Govori kako je nedopustivo da vlasnici pasa u ovo vrijeme ne mogu prošetati svog psa. Oni im daju čak i sredstva za smirenje kako bi preživjeli prosinac.

- Životinje se tresu od straha i svaki skrbnik zna prepoznati stanje kojeg se boji da mu životinja ne doživi problem sa srcem i tragično ne završi, govori Oman.

Osim ozljeda životinja i djece, tu je i veliki ekološki problem. Oman smatra da bi ova atmosfera ratnog stanja trebala prestati.

- Zakonske zabrane mogu u tome mnogo više pomoći nego sva apeliranja, naglašava i dodaje kako smatra da će pomoći zabrana petarda i redenika u bilo koje doba godine pomoći apelima Udruge „Prijatelji životinja”.

Govori kako je krajnji cilj zakon onakav kakav je bio, a to je potpuna zabrana pirotehnike bilo koje vrste. Kako kaže, čitav svijet ide u tom smjeru.

Oman apelira na sve da budu humani prema ljudima i životinjama i da postoje drugi načini slavlja osim upotrebe petardi.

- Čuvajte životinje jer one imaju pravo preživjeti prosinac, naglasio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!