Pirotehnika nije igračka

15.12.2021.

19:47

Autor: Josip Gavranović/Dnevnik HTV/HRT/D.S.

MUP upozorava da će dodatno provjeravati internetske narudžbe

MUP upozorava da će dodatno provjeravati internetske narudžbe

Foto: Dnevnik HTV / HRT

MUP i ove godine provodi akciju "Mir i dobro" s ciljem sprječavanja zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava. Policijska akcija počinje danas, kada i u specijaliziranim trgovinama počinje prodaja slabijih pirotehničkih sredstava.

Od ove godine zabranjena je prodaja petardi jače snage. Uporaba slabijih pirotehničkih sredstva, koja se od danas mogu kupiti, dopuštena je od 27. prosinca do 1. siječnja. Većina građana podržava takvu odluku.


Lani je tijekom akcije "Mir i dobro" ozlijeđeno 17 soba, od čega sedmero djece. Broj žrtava iz godine u godinu sve je manji, no u policiji smatraju kako je to nedovoljno.


- Pirotehnika nije igračka, a naročito nije igračka i zabava za djecu, stoga se treba pridržavati odredbi zakona koje kažu da djeca ne smiju koristiti pirotehnička sredstva, odnosno stariji od 14 godina smiju koristiti pirotehnička sredstva kategorije F1, kaže Mario Salopek iz Službe prevencije Ravnateljstva policije.


Nestručno korištenje glavni je uzrok teškog ozljeđivanja, a najteži slučajevi mogu dovesti i do trajnog invaliditeta. Najčešće se ozljeđuju školarci.


- Može doći i do ozljede kože, potkožnih struktura pa čak nekad i do otrgnuća dijela prsta ili čitavog prsta, imali smo i teške ozljede šake, rekao je o najčešćim ozljedama Zoran Barčot dr. med. iz Klinike za dječje bolesti u Zagrebu.


U policiji upozoravaju da će dodatno provjeravati internetske narudžbe. Primijećeno je, kažu, mnogo pokušaja nabave zabranjene pirotehnike iz inozemstva. 


- Te će pošiljke biti otvorene, a zabranjena sredstva će biti oduzeta, rekao je Nikola Turkalj iz Ravnateljstva Civilne zaštite te dodao da se poduzimaju aktivnosti kako bi se zaštitilo od nelegalne prodaje.


Ako u tih šest dana, kada je pucnjava dopuštena, netko upotrijebi zabranjena sredstva, očekuju ga ozbiljne kazne. Za građane od 5 do 15 tisuća, a za pravne osobe kreću se od 10 pa sve do 30 tisuća kuna.





Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!