"Omiš" - brod koji su gradile ruke hrvatskih radnika

12:56 / 07.12.2018.

Autor: HRT

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kako kažu stručnjaci, takvoga zasad nema - jedna od karakteristika je da jednim ukrcajem goriva može oploviti 1000 nautičkih milja.
Novi obalni ophodni brod izgrađen u Brodosplitu, svečano je danas predan Hrvatskoj ratnoj mornarici. Nosi ime Omiš, a kum broda je Roko Vranić, otac Josipa Vranića poginulog djelatnika HRM-a i prve žrtve Domovinskog rata u Splitu.

Pogledajte "Omiš", prototip novog obalno-ophodnog broda HRM-a

Poznata je stvar da Hrvatska ratna mornarica (HRM) nakon 10 godina ponovno dobiva novi brod, a poznata je i činjenica da je u prosjeku flota HRM-a stara više od 30 godina. Radi se o jednom brzom i modernom brodu. Kako kažu stručnjaci, takvoga zasad nema - jedna od karakteristika je da jednim ukrcajem goriva može oploviti 1000 nautičkih milja. 

Hoće li se nastaviti suradnja HRM-a i splitskog škvera ovisi o tome kako će se sljedećih pet mjeseci  pokazati "Omiš" na terenu, odnosno na moru. Ako bude sve u redu, splitski škver i dalje će raditi ovakve brodove. Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako ga posebno raduje činjenica da je ovaj brod proizvod hrvatskih radnika, u hrvatskom brodogradilištu, čime su Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska još jednom pokazali kako su generatori gospodarskog razvoja i značajan partner hrvatskim tvrtkama.

"Ovo je jedan izniman trenutak u koji smo uložili puno truda i nadam se da je to tek početak zlatne budućnosti", rekao je vidno zadovoljan Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave DIV grupe, Brodosplit.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!