Oni su dokaz da se na Visu može živjeti i raditi

18.10.2018.

16:34

Autor: V.K./HRT

default error photo
Viška je budućnost poticanje razvoja turizma i poljoprivrede, te plasiranje domaćih proizvoda.
Viška obitelj Rafanelli desetljećima uzgaja limune. Imaju dvije, a upravo su počeli graditi i treću plantažu. Jedini su registrirani uzgajivači plantažnih ekoloških nasada limuna u Hrvatskoj. Obitelji pomažu i lokalne vlasti svjesne kako je ovaj primjer dokaz da se na našem najisturenijem otoku može živjeti i raditi. Punom parom gradi se na viškim obroncima. Odmora nema, dani su sunčani, treba iskoristiti svaki sat, kaže obitelj Rafanelli, ponosna na svoju novu plantažu. 

Trenutno mi imamo ovdje posađeno oko 1500 komada, sto naranača i 400 limuna, kaže Ante Rafanelli.

Vidite ovaj zid se napravio u jedan i po dan. Mi ćemo za 10 dana završit jedan zid, znači za 6-7 mjeseci završit ćemo za ovu godinu dovoljno.

Bit će to oko dva kilometra zida koji će držati više od hektara plodne viške zemlje. Sedam milijuna kuna vrijedna je nova plantaža, a samo zidovi gotovo tri.

Ovo zemljište mi smo kupili, sadnice, obrada, pet godina održavanja dok se ne počne vraćat. To je prilično velika investicija. Limun je sličan maslini. Ja od toga neću imati nekakve koristi, ali će moj sin koji je vlasnik plantaže i ima interesa da ostane uživati u tome, govori Slavomir Rafanelli.

Grad je Rafanellijima pomogao s više od tristo tisuća kuna. Trebalo je pripremiti teren za mlada stabla.

Gradske vlasti su na toj poziciji prije imale divlje odlagalište građevinskog otpada i mi smo se dogovorili da će grad Vis sanirati to divlje odlagalište kao poticaj za sadnju limunjaka na otoku Visu, rekao je gradonačelnik Visa Ivo Radica.

Viška je budućnost poticanje razvoja turizma i poljoprivrede, te plasiranje domaćih proizvoda na otoku koji ima oko tri tisuće hektara obradivih površina.  Treba dati mladosti priliku za ostanak i rad na otoku, ističe gradonačelnik Radica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!