10:51 / 19.03.2019.

Autor: D.M./HRT

"Ono što danas govore u inicijativi #spasime, socijalni radnici govore godinama"

-

-

Foto: - / -

Obilježava se Svjetski dan socijalnog rada koji ove godine naglašava promicanje važnosti ljudskih odnosa. O toj temi u Studiju 4 govorile su Štefica Karačić i Marina Ajduković.
Obilježava se Svjetski dan socijalnog rada koji ove godine naglašava promicanje važnosti ljudskih odnosa. O toj temi u Studiju 4 govorile su Štefica Karačić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika, i prof. dr. Marina Ajduković s Pravnog fakulteta u Zagrebu i dobitnica nagrade "Tatjana Marinić" za doprinost socijalnom radu. Tatjana Marinić, poznata kao zaručnica Antuna Branka Šimića, jedna je od najzaslužnijih što je još u socijalizmu osnovan studij za socijalni rad.

- Preko noći se ne može poboljšati status socijalnih radnika. Važno je da je javnost upoznata s problemima s kojima se oni susreću i što treba u sustavu poboljšati, kazala je Marina Ajduković. Naglasila je kako se zakon može donijeti preko noći, ali problem je u primjeni. Osobito je važno da se javnost senzibilizirala i da je u fokusu pravo na život bez nasilja.

- Ovo što se danas događa nije ništa novo za socijalne radnike koji svoj posao ne mogu raditi bez empatije. Nama trebaju saveznici. Ono što danas govore u inicijativi #spasime, to socijalni radnici govore godinama, naglasila je Štefica Karačić.  Na pitanje jesu li, primjerice, u Njemačkoj centri za socijalni rad 'rigorozniji' i dolaze li u kontrole nenajavljeni, Karačić je odgovorila da neposredni rad s obiteljima nije stran ni nama te da imamo slične mjere zaštite i nadzora.

- Uvijek je cilj osnažiti obitelj i učiniti roditelje dobrim roditeljima. Nijedan sustav neće poduzimati najrigorozniju mjeru ako možemo stvoriti uvjete da dijete ostane u obitelji, dodala je Karačić. Ajduković se nadovezala kako stručnjaci koji odlaze u obitelji to rade nakon radnog vremena i za to primaju naknadu od 400 do 800 kuna mjesečno. "Često su nepoželjni i u svom poslu napadnuti", kazala je. Obje sugovornice složile su se da u cijeloj službi nedostaje stručnjaka, ali je manjkava i normativa.

- Nije problem u funkcioniranju struke. Problem je u međuresornoj suradnji i činjenici da se, kad se dogodi neki slučaj, sve fokusira na socijalnu skrb. Mi nismo jedini zaduženi za rad s obiteljima, naglasila je Štefica Karačić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!