Nakon tjedan dana smirili se vodostaji, štete od poplava velike

22.05.2023.

Zadnja izmjena 19:43

Autor: Lucija Judnić/Dinko Kreštalica/Dnevnik/HRT/D.M./P.F./Hina

Sanacija u poplavljenom Gračacu

Sanacija u poplavljenom Gračacu

Foto: M. Milin / Radio Zadar

Dok vodostaji rijeka na poplavljenim područjima lagano padaju, počinje utvrđivanje štete, koja će, sigurno je, opet biti velika. Samo na karlovačkom području rijeka Kupa poplavila je više od 850 stambenih, gospodarskih i poslovnih objekata. Stradale su brojne poljoprivredne površine, očajni stanovnici sada pokušavaju spasiti što se spasiti da.


Namještaj na povišenom, vlažni zidovi, razmočeni parketi. U kućama u koje je ušla voda sada se brane propuhom i isušivačima. Mještani kažu kako će opet većina namještaja završiti na otpadu.

Voda se povukla s većine prometnica i više nema onih do kojih se ne može - no s povlačenjem vode u samom gradu na šest se mjesta ulegnuo asfalt. Podzemne vode, očito su karlovačka peta rijeka koja sada zadaje glavobolje - sanacija cesta počet će tek kad struka da mišljenje, a dotad se čeka proglašenje elementarne nepogode.

Ukinuto izvanredno stanje, sutra ukidanje izvanrednih mjera


U Petrinji je ukinuto izvanredno stanje, ali izvanredne mjere obrane od poplava i dalje su na snazi.

- Vodostaji opadaju, uvjeti su za razliku od onih prije nekoliko dana zaista idealni - sunce je izašlo, prestale su oborine. Međutim, ništa se ne prepušta slučaju, izvijestila je u središnjem Dnevniku HTV-a novinarka Lucija Judnić.

Razgovarala je s Tatjanom Dovranić Kardaš, voditeljicom Vodnogospodarske ispostave za mali slijev "Banovina", Hrvatske vode.

- Ukidanje izvanrednih mjera očekujemo sutra ujutro, s obzirom na to da vodostaji moraju još uvijek pasti da bi dosegli vodostaje za ukidanje izvanrednih mjera. Međutim, to su još uvijek visoki vodostaji i mi dalje moramo biti na terenu. Interventna ekipa je cijeli dan i cijelu noć na terenu da se ne bi dogodio bilo kakav incident, da ne bi došlo do bilo kakvog propuštanja privremenih nasipa na ovom dijelu petrinjskog područja, rekla je Dovranić Kardaš.

Opisala je što još dežurne ekipe rade na terenu.

- Ekipe obilaze cijeli nasip, kontroliraju sustav nasipa i privremeni nasip od box barijera i ne možemo dopustiti da se bilo što dogodi. Ako bi primijetili bilo kakvo procurivanje mora se odmah intervenirati, dodala je.

Na pitanje kada će privremeni nasipi napokon otići u povijest i kada će Petrinja i okolica dobiti nove nasipe Dovranić Kardaš rekla je da se radovi nastavljaju čim to vremenski uvjeti dopuste.

- Čim se rijeka Kupa i rijeka Una vrate u svoje korito, a do jeseni bi svi nasipi trebali biti gotovi. Imamo cijelu građevinsku ljetnu sezonu pred sobom, rekla je Dovranić Kardaš.

Kupa opada, dežurne službe i dalje na terenu


Na petrinjskom području situacija se smiruje. Kupa uzvodno od Petrinje, opada u prosjeku 2 centimetra na sat. Dežurne službe su na terenu i pomažu građanima u sanaciji štete.

Una poplavila nekoliko domova, ali napravila goleme štete u poljoprivredi


I vodostaj rijeke Une u stalnom je padu. Rijeka se u potpunosti vratila u korito i u Pounju više nema ugroženih kuća ni odsječenih sela.

Una je i ovaj put, uz nekoliko poplavljenih domova, napravila goleme štete na poljoprivrednim gospodarstvima.


Goleme štete u Karlovačkoj županiji


Rekordna poplava je i na području Karlovačke županije posvuda ostavila goleme štete. Kupa je samo na području Karlovca poplavila više od 850 stambenih, gospodarskih i poslovnih objekata te poljoprivrednih površina.

Dijele se isušivači, a karlovačka Čistoća u svakom poplavljenom selu postavlja goleme kontejnere za odvoz otpada.


U gradu Petrinji samo nekoliko poplavljenih podruma


- Nismo imali ugroze kuća. Eventualno bilo je par poplavljenih podruma koji su na takvom prostoru da je teško branjivo i na manjim vodostajima. To su obično podzemne vode, ali smo pronto reagirali i aktivno se uključili zajedno s vatrogasnom postrojbom i ispumpavali podrume građanima koji su to tražili, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite grada Petrinje Željko Tonković

- Možemo reći da je najgore za Petrinjom, međutim do sutra ujutro će sve operativne snage još biti u stanju pripravnosti, pumpe ćemo ostaviti na određenim punktovima, kazao je zapovjednik JVP-a Petrinja  Zvonimir Ljubičić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!