Život nakon poplave na petrinjskom području

21.05.2023.

19:19

Autor: Adrijan Vucić/Dnevnik/HRT/IMS

Život nakon poplave se vraća u normalu

Život nakon poplave se vraća u normalu

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Veliki vodeni val i dalje prolazi sisačkim i petrinjskim područjem. Kupa i Sava nastavljaju opadati, no vrlo sporo. U 18 sati vodostaj Kupe kod Petrinje iznosio je 953, a Save kod Siska 711 centimetara. Mnoga su naselja i dalje odsječena, okružena vodom.

Građani koji žive na poplavljenom području konačno mogu odahnuti. 170 000 vreća s pijeskom pomoglo je da se u Petrinji izbjegne katastrofa. Vodostaji rijeka polako padaju.

- Tek negdje tijekom ove noći na ponedjeljak vodostaji će opasti ispod +950cm, kada će se steći uvjeti za prekid izvanrednog stanja, a tako i za potrebom za radom i spremnosti pripadnika Hrvatske vojske, rekao je Zoran Đurković, generalni direktor Hrvatskih voda.

Iako se voda povlači, naselja Stari Brod, Farkašić, Žažina i Vurot još uvijek su odsječena. Stanovnici ovise o pomoći pomoć volontera Crvenog križa. 

-Ne znam što bi bilo da nam oni ne dođu i  da nam vodu ne donesu jer ovdje nema žive duše, kaže Vilma.

- Ja sam imala jezero u dvorištu, sad ga više nema. U kuću mi nije ušla voda, ali u podrum mi je ušla voda, jedno 50 centimetara je bilo u podrumu vode, opisuje Maja iz Petrinje.

Osim vode nose im hranu, lijekove i pumpe kako bi izbacili vodu iz domova.

- Evo svaki dan smo tu obilazimo s timovima dostavljamo što treba, svaki put nešto novo evo već je ovo peti šesti dan imaju neke nove potrebe ako netko treba nešto za kućne ljubimce oni naruče, mi donesemo, pa nam plate kao da su bili u dućanu, rekao je Igor Čičak, ravnatelj Crvenog križa Sisak.

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama iz Letovanića iznenadila je volontere simboličnim poklonom: ružama.

Povlačenje vode sa sobom nosi nove zadatke za žurna službe. Čišćenje.

- Mi kao vatrogasci ćemo oprati ove ulice s vozilom našim s vodom to je bilo izlazilo iz kanalizacije, ako bude potrebe ispumpavati ćemo bunare, objašnjava Zvonimir Ljubičić, zapovjednik Vatrogasne postrojbe Petrinje.

Vraćanje rijeka u korito i normalizacija stanja na terenu očekuje se u sljedećih nekoliko dana. Kad se to dogodi građani mogu započeti sa zbrajanjem štete.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!