Je li se povećao broj glodavaca u gradu Zagrebu?

19.06.2023.

10:06

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/L.Z./HRT

Glodavac

Glodavac

Foto: Nel Pavletic / Pixsell

Mnogi gradovi u svijetu muku muče s glodavcima, točnije miševima i štakorima. U nekim od svjetskih metropola toliko su se udomaćili da ih se sreće u pola bijeloga dana i ne boje se ljudi.

U Zagrebu, sve češće, građani dojavljuju da ih vide, posebno ispred napuštenih objekata i oko smeća. A činjenica je da Zagreb ima problem sa smećem. No, koliki nam problem mogu stvoriti štakori i miševi, otkrila nam je prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, ravnateljica Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar". 

Prema najavama građana primijećen je broj porasta dojava o porastu broja glodavaca u gradu Zagrebu.

- Ljudi dojavljuju da vide povremeno, pogotovo štakore koji se najviše mogu primijetiti pokraj otpada koji se ne odvozi na vrijeme, rekla je prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak.

Također, naglašava kako je smeće zapravo najveći problem pojave glodavaca, pogotovo štakora koji se u posljednje vrijeme najviše pojavljuju.

-Smatram kako je najveći problem smeća, a to smo najviše primijetili kod dojava gdje su građani tražili postupak deratizacije, ali to se nažalost nije provelo. Zato smatram da je odvoz smeća prvi preduvjet kako bi grad ostao čist i da se smanji broj glodavaca, naglasila je prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak.

Kako bi osvijestili građane o samoj bolesti mišje groznice, profesorica je naglasila statistiku koju bi svakako trebali prikazati.

- Grad Zagreb jedno je od endemijskih područja mišje groznice u Hrvatskoj, a prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo od 2017. do 2021. godine oboljelo je u Hrvatskoj 955 osoba, od toga 198 u gradu Zagrebu. Osim grada Zagreba, mišja groznica također se pojavljuje u Lici, Slavoniji, Gorskom kotaru i drugim područjima, rekla je profesorica.

Osim statistike, naglasak je bio na samim opasnostima i kako se čovjek može zaraziti tom bolešću.

-Moram naglasiti da se mišja groznica prenosi putem aerosola ili prašine u kojoj mogu zaražene životinje ostaviti svoje izlučevine koje se sasuše i udisanjem toga možete se zaraziti mišjom groznicom. Također, možemo se zaraziti ako se diramo prljavim rukama oko očiju ili sluznice. Stoga, bolest nije bezalezena, naglasila je prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak.


Naglaskom na bolest, profesorica je također naglasila važnost prevencije prilikom čišćenja privatnog vlasništva u kojem su boravili glodavci.

- Ako ste primijetili prilikom čišćenja tavana ili garaža da su boravili glodavci, svakako preporučujem korištenje maske i rukavice kako ne biste udahnuli, a najbolja mjera je sustavna deratizacija, rekla je profesorica.

Svakako je potrebno istaknuti kako je prevencija bitna ako se primijeti nastanak nečistoća.

- Ono što građani mogu napraviti ako primijete povećani broj glodavaca jest da se jave u Nastavni zavod za javno zdravstvo te moraju inzistirati da se to napravi odmah, naglasila je prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak 

Na kraju, profesorica naglašava da je potrebno održavati grad Zagreb kako bi se što manje događali ovakvi slučajevi.

- Mislim da je u svakom slučaju veoma važno da se Zagreb čisti, a ono što mi građani grada Zagreba zaslužujemo, to je čisti bijeli Zagreb grad, rekla je profesorica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!