Kontejneri pretrpani smećem: Prijeti li Zagrebu najezda glodavaca?

10.06.2023.

07:01

Autor: Anamarija Krvarić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Zbog novog načina odvoza otpada u Zagrebu koji se u centru odlaže na cestu bez kanti, ali i pretrpanih kontejnera u drugim dijelovima grada, gradska oporba diže uzbunu i upozorava na najezdu štakora i miševa. Apeliraju na redovitiji odvoz, ali i pojačanu deratizaciju.

Otpad koji se neko vrijeme gomila u kantama ili pokraj njih kao i bujične poplave nakon kiše, glavni su razlozi zašto se na nekim mjestima pojavljuju glodavci.

Građani ih katkad zamijete, no više im smeta prljavi grad.

- Smetlari ne rade svoj posao kako trebaju, dođite u Novi Zagreb pa vidite što je ono. Plaćamo tolike komunalije da je to sramota živa, kaže Jelena.

- Nikad prljaviji nije bio, dodaje Mirjana i napominje kako štakore dosad nije vidjela.

Što se tiče širenja zaraze, ako štakora ne diramo, sigurni smo.

- Tako da naši građani mogu odahnuti, neće dobiti mišju groznicu od štakora, ističe Mirjana Lana Kosanović Ličina, voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti NZJZ-a „Dr. A. Štampar".

Gradski HDZ poziva Grad da radi sigurnosti i zdravlja građana pojača odvoz otpada i deratizaciju, koja, tvrde, nikad nije bila rjeđa.

- Po onome što smo vidjeli u medijima, ugovori između tvrtki koje su provodile deratizaciju za Grad Zagreb više nisu valjani, odnosno ne provodi se onakvim intenzitetom kakvim bi trebala, poručuje Mislav Herman, predsjednik zagrebačkog HDZ-a.

Gradonačelnik iz Rijeke kratko poručuje.

- Ona se provodi redovno, nema tu nikakvih problema, kaže Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik.

Građanima preostaje samo da se odgovorno ponašaju i održavaju higijenu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!