09:26 / 09.12.2020.

Autor: B.A./Hina

Oporba: Dodatak ugovora za dogradnju pročistača voda štetan

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Oporbeni zastupnici redom su izražavali nezadovoljstvo što se nisu stigli detaljno upoznati s opsežnim i kompliciranim materijalima oko sklapanju trećeg dodatka Ugovora o koncesiji jer je točka tek jučer došla po hitnom postupku. Drže da se pokušava nešto sakriti.
Raspravu oko sklapanju trećeg dodatka Ugovora o koncesiji za dogradnju na treći stupanj pročišćavanja otpadnih voda u srijedu su u Skupštini obilježile oštre kritike oporbe da se radi o štetnom dokumentu, a drže i da se pokušava nešto sakriti jer su materijali oko toga stigli dan prije sjednice.

Uoči glasanja o toj točke, HDZ je zatražio stanku, a potpredsjednik Skupštine Jozo Miličević koji je u tom trenutku vodio sjednicu, odlučio je prekinuti sjednicu te je njen nastavak zakazao za četvrtak u 10 sati.

Oporbeni zastupnici redom su izražavali nezadovoljstvo što se nisu stigli detaljno upoznati s opsežnim i kompliciranim materijalima oko sklapanju trećeg dodatka Ugovora o koncesiji jer je točka tek jučer došla po hitnom postupku. Drže da se pokušava nešto sakriti. Uz ostalo, smatraju da je i ovaj dodatak ugovora o koncesiji između Grada Zagreba i Zagrebačkih otpadnih voda d.o.o. koja traje od 2000. do 2028. - štetan kao i prethodna dva.

Trećim dodatkom ugovora se financiranje, projektiranje, građenje, rad i održavanje trećeg stupnja pročišćavanja otpadnih voda, dogradnjom Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na treći stupanj pročišćavanja otpadnih voda. Procijenjena vrijednost investicije je oko 54 milijuna eura, a konačna vrijednost investicije utvrdit će se po provođenju potrebnih postupaka nabave.

- Ne pričamo o nečijoj volji, želimo li ili ne, to je naša obveza, zaštita okoliša, podzemnih voda, obveza i radi susjednih zemalja kroz koje prolazi Dunav i radi crnomorskog sliva. Na to smo se obvezali samim ulaskom u EU, objašnjavala je zastupnicima pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu Mirka Jozić.

U odnosu na mogućnost financiranja izgradnje trećeg stupnja CUPOVZ-a, Zagreb je, kaže, imao dvije mogućnosti - ili da se sam zaduži kao davatelj koncesije što nije moguće radi proračunskih ograničenja ili da se po postojećem modelu iz ugovora o koncesiji zaduži koncesionar koji će iz kredita financirati gradnju.

Prihvaćeno je financiranje od strane koncesionara koje će Grad Zagreb plaćati kroz kapitalnu naknadu i naknadu za upravljanje i rad.

Gradski zastupnik Renato Petek zamjera što se o toj točki nije moglo raspravljati na odborima, a takvim kritikama pridružio se i zastupnik Stanko Kordić (Glas).

- Da imate čistu savjest ovo bi prošlo najnormalniju proceduru. Skandal je što ste nas doveli u situaciju da nemamo ozbiljnu raspravu, poručio je Kordić. Kaže i da nisu elementarno jasni omjeri i ukupni iznosi koje ćemo platiti za pročistač te način i dokad ćemo to plaćati.

Tomislav Tomašević (Klub zastupnika Lijevog bloka) podsjetio je na aferu Pročistač u sklopu koje je podignuta optužnica protiv direktora Zagrebačkih otpadnih voda Ante Pavića zbog primanje mita i zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju. Podsjetio je i na izvješće Državne revizije 2013. koja je utvrdila da cijena usluge pročišćavanja otpadnih voda nije ekonomski opravdana jer koncesionaru omogućuje ostvarenje dobiti u visini 46 posto prihoda. S druge strane utvrdila je da su svi rizici vezani za naplatu usluga preneseni na Zagreb koji se obvezao podmiriti obveze prema koncesionaru koji se ne prikupe od naknade koja se obračunava krajnjim korisnicima.

- Ne samo da smo sklopili štetan ugovor za prvi i drugi stupanj pročišćavanja otpadnih voda nego sada s tim istim koncesionarom idemo sklopiti dodatak ugovoru za izgradnju trećeg stupnja, rekao je.

Iako se očekivalo da će zastupnici danas raspraviti izvješće gradonačelnika o realizaciji projekta žičare "Sljeme", to se ipak nije dogodilo te će o tome raspravljati sutra, za kada je zakazan nastavak sjednice Skupštine.

Odluke o pomoći, pokrivanju dugova, novim zaduživanjima

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u srijedu su donijeli niz odluka koje se odnose na pokriće manjka iz prethodnih godina, suglasnost Vodoopskrbi i odvodnji d.o.o. za dugoročno zaduživanje od 400 milijuna kuna te pomoć umjetnicima radi ublažavanja posljedica koronavirusa.

Odlukom o sukcesivnom pokriću manjka iz prethodnih godina koju su zastupnici u nastavku sjednice većinom glasova prihvatili na sjednici utvrđuje se način pokrića prenesenog manjka iz prethodnih godina, u iznosu od 1,3 milijardi kuna koji se prenosi i planira pokriti u razdoblju 2022. - 2025.

U ime Kluba gradskih zastupnika SDP-a Darko Liović kazao je da zastupnicima nije objašnjeno zašto taj deficit nije predložen za pokrivanje u 2021.

- Niste se ni potrudili pokazati da vam je bar malo stalo da dio duga kojeg ste vi napravili i potrošili pokrijete sami nego ste jednostavno rekli neka to pokriva buduća Gradska uprava. To je politika 'troši danas, plaćaj sutra' - tako se ponaša uprava i gradonačelnik, zaključio je.

- Da se u bilo kojoj pravnoj osobi pet godina radi gubitak i da se predviđa slijedećih pet godina da se on pokrije, pokušajte se pitati što bi se dogodilo s tom upravom, kazao je Vladimir Ferdelji (U ime Kluba Kluba gradskih zastupnika HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija). Vlasnici bi, dodao je, tu upravu sigurno promijenili. Uvjeren sam da građani znaju tko je vlasnik ovih svih sredstava i da će učiniti svoj posao, poručio je.

Skupština je većinom glasova dala suglasnost trgovačkom društvu Vodoopskrba i odvodnja d.o.o. za dugoročno zaduživanje ugovaranjem kredita kod Kluba banaka u iznosu od 400 milijuna kuna, s namjenom za financiranje ulaganja u vodnokomunalnu infrastrukturu.

Iz oporbenih klubova naglašavaju da nemaju ništa protiv toga da se ulaže u infrastrukturu i razvoj, no ostaje pitanje vezano za transparentnost - da se pojedinačno zna u što će se uložiti 400 milijuna kuna te pitanje kako će to biti financirano.

SDP-ov Liović naglašava da će građani platiti 57 milijuna kuna kamata na ovaj kredit u idućih 12 godina koliko traje otplata.

Njegov stranački kolega Saša Molan drži da se ta investicija trebala financirati iz redovne djelatnosti, "a ovaj potez govori o trenutnom stanju u trgovačkom društvu i načinu vođenja". Kada bi ovih 400 milijuna imalo smisla? Da se upotrijebi u investiciju treće faze pročistača otpadnih voda jer jedino ViO može biti investitor. Ovo je prikrivanje lošeg vođenja i financijskog stanja radi neozbiljnog i neodgovornog upravljanja financijama, ustvrdio je.

Zastupnici su većinom glasova poduprli odluku o jednokratnoj potpori Grada Zagreba od 5000 kuna bruto samostalnim umjetnicima radi ublažavanja negativnih posljedica uzrokovanih koronavirusom.

Herman: Bandićevo izvješće o žičari na Gradskoj skupštini

Novi predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Mislav Herman (HDZ) najavio je kako je moguće da se danas, u nastavku skupštinske sjednice, raspravlja o izvješću gradonačelnika Bandića o sljemenskoj žičari.

➡️ Žičara i što sve izlazi na vidjelo u Zagrebu
➡️ Stručnjaci o novoj zagrebačkoj žičari: "Tragedija, užasava ružnoćom..."

Herman je izvijestio da su gradski zastupnici jučer odradili pet točaka od ukupno 37 točaka dnevnoga reda, a najvažnija je zagrebački proračun za 2021. u iznosu od 13,65 milijardi kuna koji je prihvaćen većinom glasova.
Istaknuo je da je moguće da će gradski zastupnici danas razgovarati o Bandićevom izvješću o sljemenskoj žičari, što ovisi o dinamici prolaska kroz točke.

Naime, Izvješće o realizaciji projekta nove žicare "Sljeme" gradonačelnika Milana Bandića o sljemenskoj žičari je 22. točka dnevnog reda.

- Izvješće je, kao što znate, gradonačelnik dao, ono se niti ne prihvaća, niti ne odbija, nego samo prima na znanje. I naravno da nas sve u dvorani zanima kako će to predstavnici Grada predstaviti i opravdati, rekao je Herman novinarima.

Istaknuo je da je sljemenska žičara amandman i ideja HDZ-a i jako im je važan.

- Smatramo da je Zagrebu potrebna žičara. S druge strane, po Statutu Grada Zagreba, mi nismo odgovorni za njeno izvršenje, to jasno piše u članku 60 stavku 6 i jasno da nas iz tog razloga izrazito zanima, zbog sve bure u javnosti koja se dignula oko financijskog aspekta samoga projekta, da bude sve u najboljem redu, poručio je Herman.

Bandića su zastupnici na prošloj sjednici Gradske skupštine zadužili da im podastre analizu i ocjenu dosadašnje realizacije projekta po fazama; ukupnu vrijednost projekta te popis svih dodatno ugovorenih radova (aneksa) sa svim financijskim podatcima, izvođačima, izvorima financiranja i razlozima ugovaranja.

Dužan im je dostaviti i podatke o korištenju kredita za izgradnju žičare, troškovima po kreditu i analizu sukladno otplatnom planu kredita te dodatne troškove realizacije projekta kao što su priključci za objekte žičare, pristupne ceste, krčenje šuma i slično.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!