Oporba i dalje inzistira na raspravi o Ini u Saboru

09.09.2022.

13:14

Autor: HRT/Hina

Peđa Grbin

Peđa Grbin

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predstavnici 11 zastupničkih klubova opet su se sastali kako bi dogovorili daljnje korake u nastojanju da raspravu o pljački milijarde kuna u Ini dovedu u Sabor te najavili daljnja redovita okupljanja kako "klijentelistički i koruptivni HDZ ne bi sve gurnuo pod tepih".

Anka Mrak Taritaš (GLAS) izvijestila je da je zajedničkih nazivnik oporbenih okupljanja, koja će sada biti redovita, borba protiv korupcije te Ina koja je tema svih tema. Dogovorili smo se da ćemo ići s formalnim zaključkom kojim tražimo da se u dnevni red Sabora uvrsti rasprava o Ini, rekla je. Dodala je i da će skupiti potpise da se što prije raspravlja o izvješću HERA-e za 2021., koje već jest na dnevnom redu.

- Inzistirat ćemo na tome da Ina ne ostane zaboravljena i da vidimo koliko još takvih Ina imamo. Interes svih interesa je da se Ina rasvijetli i svih 11 klubova ne želi da HDZ to strpa pod tepih i da to banalizira. Želimo poslati jasnu poruku da je HDZ klijentelistička i koruptivna stranka, rekla je Mrak Taritaš.


Peđa Grbin (SDP) rekao je da ovakva pljačka ne može i ne smije završiti pod tepihom, što je ključna poruka današnjeg i svih budućih naših sastanaka.

- Tražit ćemo od Sabora da zatraži od Vlade da nam se dostavi sva dokumentacija koja nam pomaže da se rasvijetli na koji način se raspolagalo energentima koji se proizvode u Hrvatskoj. Provest ćemo i raspravu o radu HERA-e, koja je imala ključnu ulogu u ovoj aferi na dosta bizaran način omogućila jednom trgovačkom društvu da uđe u svijet plinskog biznisa, najavio je.

Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok) napomenula je da su utvrdili način na koji žele prisiliti vladajuće da se u parlamentu otvori raspravu o situaciji u Ini, pljački u toj kompaniji, energetskom sektoru i energetskoj situaciji općenito. Ocijenila je kako "HDZ kontinuirano zanemaruje svaki interes javnosti i gleda isključivo interes svoje stranke i nekakvih mjesečnih rejtinga". 

Zvonimir Troskot (Most) je ustvrdio da i dalje ostaju u temi energetike jer nas to sve pogađa. Kada je riječ o korupcijskoj aferi u Ini, naglašava, iskoristit ćemo sve institucionalne instrumente kako bismo što više ostali u toj temi, ali i ponudili rješenja kako bismo pomogli našim građanima. Najavio je da neće "dopustiti da se manipulira ostalim temama nego će inzistirati na raspravi i o energetici i o cijenama i o inflaciji, o novcima koji se muzu iz javnih poduzeća jer sve to plaćaju građani". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!