14:09 / 23.01.2019.

Autor: HRT

Oporba ironična oko falsificiranih fotografija

Foto: arhiva, Patrik Macek/PIXSELL

Foto: arhiva, Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Objavu lažiranih fotografija potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića komentiralo je nekoliko saborskih zastupnika.
Objavu lažiranih fotografija potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića komentiralo je nekoliko saborskih zastupnika. 

- Predsjednica: Namještanje takvih afera je dno dna
- Ostojić: Tražit ću očitovanje DORH-a i SOA-e
- Tolušić: Banda će uskoro završiti u zatvoru

Saborski zastupnik Nikola Grmoja  (MOST) ironizirao je cjelokupni slučaj oko objave lažnih fotografija. Pohvalio je rad Središnje obavještajne agencije (SAO) i kazao da je primijenila sofisticiranu metodu kako bi utvrdila da se ne radi o našem potpredsjedniku Vlade.

- Usporedili su njegov modni ukus i zaključili da se ne radi o njemu. Isto tako on je rekao da taj dlan ne sliči na njegov, da on nema takav sat u svojem vlasništvu, izjavio je Grmoja.

Upitan koja je bila svrha objavljivanja fotografija ako su lažne, Grmoja je ocijenio da se radi o medijskom spinu koji je nastao u Vladi.

- Prije nekoliko dana je najavljen rat protiv fake newsa, pa se ovo uklapa u cijelu priču, kazao je dodavši da se ne zna zašto je to spin, ali da je vidljivo kako su u Vladi jako nervozni posljednjih dana.

- Smiješna je cijela priča, smiješna je priča SOA-e o ovom načinu na koji su oni utvrdili da se ne radi o ministru Tolušiću, komentirao je.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak nije želio komentirati slučaj "Tolušić" i smatra da to što on radi u privatnom životu može zanimati samo njegovu obitelj. 

- Prave afere su one, teške milijarde, gdje tjera načelnike i gradonačelnike diljem Hrvatske da potpišu ilegalne anekse ugovora za strane kompanije, rekao je Beljak.

Tuđman: Dezinformacije u medijima su problem već desetljećima

Saborski zastupnik Miroslav Tuđman (HDZ) ocijenio je da su lažne fotografije ozbiljna situacija koja je mogla dovesti u pitanje privatnu i službenu poziciju ne samo ministra Tolušića nego i cijele Vlade.

- Medij koji je dobio te fotografije išao je utvrđivati njihovu autentičnost, što je jedan primjereni način na koji se to mora rješavati, ocijenio je Tuđman dodavši da je u Hrvatskoj već desetljećima prisutan problem dezinformacija u medijima.

- Ovi novi mediji daju daleko više šanse i prostora da objavljuju informacije nekontrolirano i bez kritičkog odnosa prema izvorima informacija, kazao je. Tuđman je dodao da nema pravila ponašanja te da bi u medije trebalo uvesti reda, no, kazao je, da bi trebalo krenuti od Sabora.

- Trebalo bi izmijeniti odnos prema kleveti, pogotovo u Saboru, pogotovo ako zastupnici to govore u sabornici, a protiv njih se ne može pokrenuti postupak. To je po mom mišljenju potpuno krivo, trebalo bi početi ovdje, pa bi mediji unutar sebe trebali urediti kako postupati s izvorima koji su upitni, ocijenio je.

Rekao je da bi se trebale stvoriti pravne regulative i institucionalne pretpostavke koje bi se bavile analizom izvora koje plasiraju takve informacije.

- Mi smo okrenuti prema unutarnjim sukobima, a vrlo malo računamo da je to jedna vrlo često međunarodna igra, pogotovo kada je riječ o sukobima koje dovode u pitanje nacionalne interese, dodao je.

Upitan o tome tko bi mogao stajati iza podvale lažnih fotografija, Tuđman je odgovorio da prvo trebalo vidjeti do kojih je spoznaja došla SOA, ali i da se treba i zapitati tko sve ima takvu tehnologiju ako se radi o sofisticiranim falsifikatima jer vrlo često iza toga stoje državne institucije.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!