15:24 / 14.05.2020.

Autor: Hina/HRT

Oporba: Izbori ne zbog građana, nego zbog HDZ-a

-

-

Foto: - / -

Grbin i Grmoja smatraju da se nadolazeći izbori ne održavaju ni zbog građana ni zbog opozicije, nego zbog HDZ-a.
Oporbeni zastupnici, SDP-ov Peđa Grbin i Mostov Nikola Grmoja odbacili su u četvrtak mogućnost postizborne koalicije s HDZ-om, uz ocjenu da se nadolazeći izbori ne održavaju ni zbog građana ni zbog opozicije nego zbog HDZ-a koji ne vodi računa o zdravlju građana, nego samo o svom rejtingu.

Vladajuća koalicija danas odlučuje o datumu izbora?

- Ne vidim mogućnost velike koalicije. Ako postoji trenutak za to, onda je to trenutak kada se Hrvatska nalazi u velikoj ugrozi. U ožujku smo pružili ruku suradnje Vladi, sudjelovali smo na dva sastanka na kojima se pokušalo usuglasiti donošenje nekih zakona i čim je prvi od tih zakona donesen, HDZ je, umjesto da nastavi politiku suradnje i kooperacije za boljitak Hrvatske, sve ovlasti prenio na Stožer, izjavio je Peđa Grbin novinarima u Saboru.

- Ovo što HDZ i njegovi sateliti rade, da ni političari ni građani ne znaju kada će izbori je velika sramota. U demokratskoj, uređenoj, modernoj državi takve stvari se znaju unaprijed. Ako doista namjeravaju u ponedjeljak raspustiti Hrvatski sabor, onda je apsolutna sramota da mi to u četvrtak ne znamo. Ako nam HDZ zajamči da će osigurati zaštitnu opremu i za ljude koji će raditi na biračkim mjestima i za birače, SDP će glasati za raspuštanje Sabora. Ne budu li to jamčili, dizanje ruke za raspisivanje izbora bilo bi izuzetno neodgovorno, zaključio je Grbin.

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja smatra da, s obzirom na najavu da će se sutra glasati o amandmanima na rebalans proračuna, nije isključeno da će se Sabor raspustiti u ponedjeljak. Tajnovitost vladajućih oko datuma izbora Grmoja je popratio komentarom da ovo nisu izbori za građane i opoziciju, nego izbori za HDZ.

- Oni izbore guraju u ljeto kako bi ostvarili što bolji rezultat i logično je da kriju datum raspuštanja Sabora i datum izbora kao zmija noge. Nebitni su im građani, oni koji su u samoizolaciji, oboljeli, bitno im je samo kako ostvariti što bolji rezultat, mišljenja je Grmoja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!