Oporba: Izvješće uz zakon o savjetima mladih je krivotvoreno zbog Mladeži HDZ-a

16.06.2023.

17:09

Autor: HRT/Hina

Sa sjednice Hrvatskog sabora

Sa sjednice Hrvatskog sabora

Foto: HRT / HTV

Oporbene saborske zastupnice optužile su državnu tajnicu Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željku Josić da je krivotvorila izvješće o e-savjetovanju o izmjenama Zakona o savjetima mladih kako bi se uvrstili prijedlozi Mladeži HDZ-a, što je ona odbacila.

- Izvješće o savjetovanju s javnošću koje je priloženo uz zakon je lažirano, krivotvoreno, mijenjano. Savjetovanje se provodilo od 30. prosinca 2022. do 31. siječnja 2023., a izvješće objavljeno 28. veljače u kojem su svi prijedlozi Mladeži HDZ -a odbijeni, da bi se ono u proljeće izmijenilo i prijedlozi Mladeži HDZ-a prihvatili, kazala je Sabina Glasovac (SDP).

- Je li Vaša poruka mladima da je u redu krivotvoriti dokument. Ne samo da ste krivotvorili izvješće nego i lažete, poručila je Glasovac državnoj tajnici Josić tijekom rasprave o izmjenama Zakona o savjetima mladih.

- Pod čijim pritiskom ste krivotvorili izvješće o provedenom javnom savjetovanju, je li to bio premijer ili ministar, zanimalo je Mirelu Ahmetović (SDP).

Isto je upitala i Ivana Kekin (Možemo!) koja je ustvrdila da je izvješće promijenjeno kako bi se za Mladež HDZ-a osnovao Nacionalni savjet mladih Hrvatske kao nadtijelo koje bi koordinirao savjetima mladih lokalnih jedinica, davao im preporuke i naputke.

- Nema politike za mlade, ali ima za Mladež HDZ-a, ustvrdila je Kekin.

- Želi se sve one nezavisne koji su u savjetima mladih staviti pod šapu nacionalnog savjeta u kojem sjedi Mladež HDZ-a, porobiti i taj dio Hrvatske, ocijenila je Sandra Benčić (Možemo!).

Optužbama za krivotvorenje dokumenta pridružila se i Ivana Posavec Krivec (Socijaldemokrati) zatraživši od Josić da se ispriča i povuče zakon iz procedure.

- Na ovom primjeru gdje je važno samo imati plavu iskaznicu HDZ-a da bi se mijenjala zakonska procedura pokazujemo da u Hrvatskoj nisu svi jednaki i da nemaju svi jednake prilike, rekla je Posavec Krivec.

- Je li poruka mladima da odustanu od bavljenja politikom i bježe iz Hrvatske glavom bez obzira?, upitala je zastupnica Socijaldemokrata.

Državna tajnica Josić optužbe o krivotvorenju odbacuje te pojašnjava proceduru donošenja zakonskih prijedloga.

Nakon što radna skupina izradi prijedlog i usuglasi ga s državnim tijelima on ide na savjetovanje s javnošću, a nakon toga ponovo ide na usklađivanje s državnim tijelima i radnim tijelima Vlade, pojasnila je.

- Svaki zakon može doživjeti izmjenu i mogu se uvažiti komentari i nakon e- savjetovanja, kazala je Josić istaknuvši da procedura nije prekršena.

Izmjene i dopune Zakona o savjetima mladih predlažu se, istaknula je Josić, kako bi se unaprijedilo savjetovanje s mladima, potaknulo ih na aktivnije sudjelovanje u društvenom životu i angažmanu u lokalnoj sredini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!