Medved: Centar izvrsnosti će omogućiti učinkovitije prepoznavanje sigurnosnih rizika

16.06.2023.

Zadnja izmjena 12:40

Autor: T.V./T.D./HRT/Hina

Tomo Medved

Tomo Medved

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Hrvatski sabor raspravlja prijedlog zakona o osnivanju Centra izvrsnosti za prikupljanje, obradu i analizu podataka iz otvorenih izvora koji je u proceduru upućen po hitnom postupku. Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je u petak da će osnivanje Centra izvrsnosti za prikupljanje, obradu i analizu podataka iz otvorenih izvora omogućiti učinkovitije i kvalitetnije pristupanje u prepoznavanju sigurnosnih rizika.


- Ono što se postiže kao efekt rada ovog Centra je učinkovitije, brže i kvalitetnije pristupanje u prepoznavanju sigurnosnih rizika, rekao je Medved u Hrvatskom saboru tijekom rasprave o prijedlogu zakona o osnivanju Centra izvrsnosti za prikupljanje, obradu i analizu podataka iz otvorenih izvora koji je u proceduru upućen po hitnom postupku.

Time je odgovorio na upit Anke Mrak-Taritaš (GLAS) koju je zanimalo imamo li danas neko tijelo koje analizira i prikuplja javne podatke ili nam treba taj Centar da bismo to radili.

Medved je objasnio da će Centar izvrsnosti izrađivati doktrine i modele koji će biti primjenjivi za našu sigurnosno-obavještajnu zajednicu, ali i za sve naše partnerske zemlje kako bi bili što učinkovitiji u prepoznavanju sigurnosnih ugroza.

Potpredsjednik Vlade je, na upit Urše Raukar Gamulin (Možemo!), rekao i da taj Centar nije dio sigurnosno-obavještajne zajednice, nego će se u njemu analizirati i prikupljati informacije iz otvorenih izvora.

Pri tome, u njemu će uz naše predstavnike u njegovu radu sudjelovati i predstavnici stranih sigurnosno-obavještajnih i drugih odgovarajućih službi te međunarodnih institucija, a pristupale bi mu, nakon njegova osnivanja, potpisivanjem Memoranduma o suradnji.

Predstavljajući zakon o osnivanju tog Centra, Medved je istaknuo da će on pridonijeti unapređenju open-source intelligence (OSINT) obavještajne discipline te ujednačavanju metodologije rada obavještajnih agencija stvaranjem ujednačenih procedura i metodoloških okvira koji će se upotrebljavati u radu sigurnosno-obavještajnih agencija koje sudjeluju u njegovu radu.

Naglasio je kako će Centar razvijati metodologiju za rješavanje izazova kao što su teškoće u detektiranju lažnih vijesti i dezinformacija povezanih sa sigurnosnim prijetnjama, traženjem najboljih računalnih alata za automatizirano prikupljanje podataka.

Tražit će i rješenja povezana s negativnim aspektima utjecaja umjetne inteligencije na širenje javnog sadržaja i sl.

- Centar će se baviti razvojem te specifične prikupljačke obavještajne discipline a ne prikupljanjem, obradom ni distribucijom obavještajnih podataka, poručio je.

Naveo je da su u tijeku završni pregovori s pet partnerskih država s kojima se planira potpisati Memorandum o suradnji te time osigurati međunarodni status Centra.

Centar je neprofitna ustanova koju osniva Republika Hrvatska, a osnivačka prava će obavljati Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA). U 2023. za rad Centra potrebno je 331.807 eura od čega je već osigurano 66.361 euro.

Oporbeni zastupnici prije početka rasprave izrazili su nezadovoljstvo hitnom procedurom.

Marija Selak Raspudić (Most) smatra da to što taj zakon ide u hitnoj proceduri pokazuje "izrazito nepoštovanje Sabora kao jedne stepenice koja nije nužna i koja se preskače u donošenju zakona".

Centar je neprofitna ustanova koju osniva Republika Hrvatska, a osnivačka prava će obavljati Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA).

Djelovanje Centra financirat će se, među ostalim, članarinama, vlastitim prihodima, sredstvima iz fondova EU-a. Iz državnog proračuna osigurat će se sredstva za plaće i druga materijalna prava ravnatelja i zamjenika ravnatelja, za troškove najma i održavanja prostora te režijske troškove, a u prvoj godini rada i opremanje Centra.

U 2023. za rad Centra potrebno je 331.807 eura od čega je već osigurano 66.361 euro.

Centar bi, uz hrvatske predstavnike, činili predstavnici stranih sigurnosno-obavještajnih i drugih odgovarajućih službi te međunarodnih institucija, a pristupale bi mu, nakon njegova osnivanja, potpisivanjem Memoranduma o suradnji.

Zastupnici su raspravljali i o izmjenama i dopunama Zakona o savjetima mladih predlaže kojim se, među inim, uklanjanja institut zamjenika člana savjeta mladih, te se, uz uvođenje fleksibilnosti u određivanju ukupnog broja članova savjeta mladih, smanjuje najmanji broj članova potrebnih za osnivanje savjeta mladih.

Također, propisuje se da predstavničko tijelo jedinice lokalne i regionalne samouprave odluku o osnivanju savjeta mladih donosi na prvoj sljedećoj sjednici nakon konstituirajuće sjednice predstavničkog tijela.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!