Stranke lijevog centra pozivaju Vladu da sutra razriješi samu sebe

31.08.2022.

11:53

Autor: HRT/D.M.

Peđa Grbin, Sandra Benčić i Krešo Beljak

Peđa Grbin, Sandra Benčić i Krešo Beljak

Foto: HRT / HTV

Predstavnici SDP-a, Socijaldemokrata, Možemo, GLAS-a i HSS-a nakon sastanka u Hrvatskom saboru dogovorili su da će poduzeti sve institucionalne i izvaninstitucionalne mjere kako bi osigurali da dođe do prijevremenih izbora te poručili da su spremni za izbore.

- Iz nacionalne energetske kompanije ukralo se milijardu kuna. Tim iznosom moglo se svakom umirovljeniku platiti tisuću kuna kako bi mogao platiti režije. Taj iznos je nestao jer je banda preuzela upravljanje Inom, poručio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin. Nabrojio je zatim da predsjednik Nadzornog odbora Ine prima pola milijuna kuna bruto naknade godišnje, a članovi po 300 tisuća.

- Pustili su da im pred nosom nestane milijarda kuna. I onda se ta ekipica jučer sastane s Plenkovićem i ništa ne znaju. Oni moraju ispitati koji su procesi upravljanja Inom. 'Pa jeste li vi normalni, što ste radili, gdje vam je bila pamet? Gdje su ministri, gdje je premijer?', upitao je Grbin.

Smatra da za nestanak milijarde kuna ne smije odgovarati samo uhićena petorka za koju kaže da "ne vjeruje da je sve radila bez protekcije" - "nego moraju otići svi, premijer, cijela Vlada na čelu s onim Filipovićem koji je bio i u Nadzornom odboru". Očekujemo da Vlada na sutrašnjoj sjednici razriješi Upravu i NO Ine, a onda podnese ostavku. To je minimum koji Hrvatska u ovom trenutku zaslužuje, naglasio je Grbin.

- Svi čujemo kako HDZ ponavlja svoju mantru o vertikali upravljanja i kako je nacionalnoj i lokalnoj vlasti najbolje kad je HDZ na vlasti. Oni tu vertikalu imaju na za upravljanje, nego za kadroviranje. Po logici, da su kadrovirali u Ini - oni imaju vertikalu odgovornosti koja ide do premijera, poručila je Sandra Benčić (Možemo!). 

Ponovila je kako očekuju da Vlada na sutrašnjoj sjednici razriješi Upravu i NO Ine, a onda i "samu sebe, jer ovakva količina političke neodgovornosti ne može proći". Najavila je da će iskoristiti sve institucionalne i neinstitucionalne mehanizme kako bi ovo bila "zadnja velika pljačka u režiji vladajuće stranke".

- Ono što se može konstatirali nakon ove pljačke tisućljeća jest da Vladu RH trenutno čine hodajući politički mrtvaci, na čelu s mrtvacem Andrejom Plenkovićem. Svaki dan odgađanja ostavke Plenkovića i HDZ-a znači za Hrvatsku daljnju agoniju, poručio je Krešo Beljak (HSS).

- Proračuni gradova Bjelovara i Koprivnice iznose nešto više od novca koji je sjeo na račun jednog umirovljenika. (...) Vuk dlaku mijenja ali ćud nikada, tako i HDZ mijenja svoje predsjednike, ali ostaje uvijek isti, a premijer Plenković "drži lojtre" i ne može reći da nije znao, upozorila je Anka Mrak Taritaš (GLAS). Premijeru Plenkoviću uputila je poruku: Odi i dopusti zemlji da krene normalno disati.

- Ovo je direktna odgovornost predsjednika Vlade, cijele Vlade i ministra gospodarstva, ocijenio je i Nikša Vukas (Socijaldemokrati) napomenuvši kako u dvije velike hrvatske afere sudjeluje jedan obitelj - obitelj Dalić.

Oporbeni čelnici kritizirali su i to što Vlada usred energetske krize još nije izašla s mjerama za ublažavanje udara cijene energenata na građane, poduzetnike i ustanove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!