Oporba protiv stanke u radu Sabora

13:30 / 16.10.2020.

Autor: HRT/Hina

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista izrazio je nezadovoljstvo zbog predstojeće dvotjedne stanke u radu Sabora, kao i predsjednik SDP-a Peđa Grbin.
Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista izrazio je nezadovoljstvo zbog predstojeće dvotjedne stanke u radu Sabora u kriznoj situaciji u kojoj se država nalazi te su zatražili da parlament nastavi sa zasjedanjem. Slične stavove ima i predsjednik SDP-a Peđa Grbin, koji je rekao da je stanka nepotrebna i neprimjerena.

➡️ Nekoliko zastupnika ostalo doma, glasovanje videovezom 
➡️ Franko Vidović pozitivan na koronavirus
➡️ Sve o koronavirusu pratite na hrt.hr/koronavirus
➡️ Covid-19 - najnovije informacije
➡️ U Hrvatskoj jučer ponovno rekordan broj novih slučajeva - 7939 
➡️ Austrija maknula 7 hrvatskih županija s popisa upozorenja na COVID     
➡️ Istra - primjer borbe s koronavirusom

- Izražavamo nezadovoljstvo i protest zbog ove dvotjedne stanke u ovako kriznoj situaciji u državi. Mi želimo da Sabor nastavi s radom. Ako smo mogli imati izvanredno zasjedanje zbog situacije s potresom u Zagrebu, ne vidimo razlog da u ovako kriznoj situaciji, kada se donose mjere koje utječu na sve poduzetnike, situacije u školama gdje ne znamo što će uopće biti s našom djecom, mi prekidamo s radom. Osim što se nas onemogućava da radimo, onemogućava se i građanima da netko komunicira o njihovim problemima, rekla je Marija Selak Raspudić.

Kazala je i da je uobičajeno da predsjednik Vlade na početku jesenskog zasjedanja Sabora iznese Izvješće o radu Vlade, a to do sada nije učinio, a kako stvari stoje, dodala je, čini se da se to u dogledno vrijeme ni neće dogoditi.

- Očito se time želi pod tepih gurnuti ono o čemu govorimo već mjesecima, cure posljednji dani moratorija na ovrhe, naći će se velik broj stotina tisuća naših građana ponovno pod ovrhama, nisu donesene nove mjere, kojima će se taj problem sanirati. Jednako tako, naši poduzetnici su pod mogućnošću rada, a zapravo su pod lockdownom, nisu ni za njih donesene mjere, ne znamo što će se događati dalje sa školama, onemogućeno je funkcioniranje cijelog društva i zato zahtijevamo da Sabor nastavi s radom, zatražila je Selak Raspudić.

- Iduća dva tjedna građani neće imati svoj glas koji ih zastupa u Saboru, a onda kada se svi naviknu na novonastalu, neracionalnu i neopravdanu situaciju, nastavit će se dalje onako kako je Vlada zamislila, ocijenila je Selak Raspudić na konferenciji za novinare.

Nino Raspudić: Tehnički nije problem organizirati online rasprave

Nino Raspudić napomenuo je da je Sabor već dobrim dijelom onemogućen u radu jer je njihovim kolegama Miri Bulju i Nikoli Grmoji saborska služba odredila samoizolaciju, a ne nikakav epidemiolog jer je jedan zastupnik koji je bio na Odboru pozitivan na koronavirus.

Podsjetio je da je saborski zastupnik HSLS-a Dario Hrebak, unatoč tome što mu je epidemiolog u Bjelovaru odredio samoizolaciju, dovučen u Sabor kako bi većina mogla funkcionirati, dodajući da je riječ o dvostrukim mjerilima.

- Dvotjednu stanku mi ne želimo i smatramo da Sabor mora raditi u ovoj gorućoj situaciji, pogotovo s obzirom na važna izvješća koja trebaju uslijediti poput izvješća predsjednika Vrhovnog suda o stanju sudbene vlasti, izvješća DORH-a i izvješća o Povjerenstvu za sukob interesa, poručio je Raspudić.- Nama je rad sveden na jednu četvrtinu i sada ćemo dva tjedna biti potpuno ušutkani. Ne vidim drugog razloga da se ovo određuje osim da nas se ušutka i da se pokušaju pokrpati rupe iz kojih sve curi i medijski preparirati javnost, poručio je Raspudić koji smatra da tehnički nije nikakav problem organizirati  rasprave putem interneta s obzirom na epidemiološku situaciju i određivanje samoizolacija.

Grbin: Stanka u radu Sabora neprimjerena zbog krize

Predsjednik SDP-a i stranačkog Kluba zastupnika Peđa Grbin u petak je ustvrdio da je stanka sljedeća dva tjedna u radu Sabora nepotrebna i neprimjerena zbog zdravstvene, ekonomske i društvene krize u kojoj se Hrvatska nalazi.

Ocijenio je da je predstojeća dvotjedna stanka u radu Sabora potpuno nepotrebna i neprimjerena s obzirom na situaciju u kojoj se država nalazi.
Imamo zdravstvenu, ekonomsku, ali i duboku društvenu krizu koja se manifestirala činom nasilja u ponedjeljak.

- U takvom trenutku očekivao sam da Vlada reagira pozivom oporbi kako bismo razgovarali na koji će se način država suočiti sa svime time, ali odgovor je izostao. Umjesto toga, imamo dva tjedna saborskog raspusta, istaknuo je Grbin u izjavi novinarima u Saboru. Najavio je da će SDP nastaviti raditi i govoriti o svemu što smatraju lošim u društvu i nuditi prijedloge.

Kazao je da poziv premijeru Plenkoviću i gospodi iz HDZ-a da se zbroje i počnu raditi, a ako smatraju potrebnim razgovaraju i s nama, stoji.

- U napadu u ponedjeljak na Markovu trgu, kazao je, vidi napad na institucije Republike Hrvatske, na Vladu i Hrvatski sabor. Kao što je premijer Plenković rekao da je to bio napad na njega, svi oni koji su se nalazili u Saboru, bili dužnosnici, bili službenici ili novinari, mogu reći da je to bio napad na njih, dodao je.

Neprihvatljivo da Plenković od sebe pokušava napraviti žrtvu

- Zato mi je potpuno neprihvatljivo da premijer Plenković od sebe pokušava napraviti žrtvu umjesto da da jasne i konkretne odgovore na to kako ćemo se suočiti s ozbiljnim problemima, poručio je Grbin, napomenuvši da su dobili povjerenje građana, ali dobila ga je i oporba. Svi zajedno imamo obvezu raditi na tome da Hrvatska što prije izađe iz kriza u kojima se trenutačno nalazi, istaknuo je šef oporbe.

Po njemu, krivaca za radikalizaciju u društvu je više, ali najodgovornijima smatra one kojima gotovo 30 godina nije smetao govor mržnje do ponedjeljka.
Razgovarao sam s Frankom Vidovićem i za sada ne pokazuje ozbiljnije simptome bolesti, a razgovarao sam i s Nikšom Vukasom i Mišelom Jakšićem koji su s njim bili na sjednici Odbora i jutros obaviješteni iz Sabora da za sada trebaju ostati kod kuće, ali ih još nisu kontaktirali epidemiolozi kako bi vidjeli koje druge mjere trebaju poduzeti.

- Što se tiče kolegica i kolega u Klubu, Vidović nije bio u direktnom kontaktu s njima tako da će Klub nastaviti normalno funkcionirati. Svi koji radimo, kako vi novinari, tako i mi dužnosnici, ali i sve građanke i građani, neovisno rade li u trgovinama, zdravstvenim ustanovama ili drugdje izloženi smo riziku i svi moramo biti spremni da se u nekom trenutku možemo naći u samoizolaciji.

- Svima oboljelima želim brz oporavak, samoizoliranima da ne razviju bolest, a država može funkcionirati, kao i Sabor i naš Klub, kazao je Grbin.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!