Oporba u Sisku optužuje gradonačelnicu Ikić Baniček za sporu obnovu

13.02.2023.

12:30

Autor: HRT/V.G./Hina

Sisak

Sisak

Foto: Edina Zuko / PIXSELL

Oporbeni Klub vijećnika HDZ-a, HSLS-a i HKS-a u sisačkom Gradskom vijeću u ponedjeljak je na tiskovnoj konferenciji s temom "Što se događa u Sisku, ima li Sisak uopće gradonačelnicu?" optužio gradonačelnicu Kristinu Ikić Baniček (SDP) za sporu obnovu nakon potresa.


Tiskovna konferencija održana je uoči poslijepodnevne sjednice Gradskog vijeća, a iz HDZ-a najavili da na njoj neće sudjelovati jer na njoj nema ni jedne važne točke za Sisčane.

- Kada namjeravate početi s obnovom Siska?, upitao je gradonačelnicu Ikić Baniček predsjednik sisačke Gradske organizacije HDZ-a Tomislav Kralj, konstatirajući da na većini zgrada u nadležnosti Grada obnova nije počela.

Istaknuo je da su još lani za većinu prijavljenih objekata odobrena sredstva iz Fonda solidarnosti EU, koja bi trebalo utrošiti do kraja lipnja ove godine, upozorivši na opasnost da to neće biti moguće u iduća četiri mjeseca.

- Sva gradilišta u Sisku i dalje su rezultat rada Sisačko-moslavačke županije i Vlade RH. Stoga nas zanima, čime se u međuvremenu bavi naša gradonačelnica. Niti današnji dnevni red Gradskog vijeća ne donosi nikakve nove gradske projekte, iako je prošlo više od dva mjeseca od prošle sjednice, rekao je Kralj.

Zamjerio je Ikić Baniček kako "kritizira sve ostale i napada one bez kojih ne bi bilo novih vrtića i škola", jer, naglasio je, sisačka gradska blagajna ne bi mogla financirati projekte.

- Zbog svega navedenoga, gradski vijećnici HDZ-a danas neće sudjelovati na sjednici Gradskog vijeća Siska koja je sazvana reda radi, zbog forme, odnosno 'broja' održanih sjednica bez i jedne važne točke za naše sugrađane, najavio je predsjednik GO HDZ-a.

Pozvao je gradonačelnicu Ikić Baniček da ubrza obnovu javnih objekata kako bi se iskoristio novac osiguran iz Fonda solidarnosti i kako sav trošak obnove ne bi pao na sugrađane.

Spomenuo je kako je Vlada nakon potresa isplatila 20 milijuna kuna i zajam Svjetske banke u iznosu 25 milijuna kuna, a nedavno je Vlada dodijelila još 30 milijuna kuna. Preko FSEU uključujući cestovnu infrastrukturu, osigurano je 180 milijuna kuna i dodatno za vrtić u Galdovu 23 milijuna kuna, naglasio je.

- Dužni ste Siščanima opravdati sve utrošene milijune eura, jer se postavlja ozbiljno pitanje, gdje su novci koje ste dobili na račun, na osnovu potresa, a u Sisku u vašoj nadležnosti ne obnavlja se gotovo ništa, zaključio je predsjednik sisačkog HDZ-a Tomislav Kralj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!