Ikić Baniček: Obnova se pretvorila u birokratiziranu kaljužu

28.12.2022.

12:53

Autor: HRT/I.B.

Kristina Ikić Baniček

Kristina Ikić Baniček

Foto: HTV / HRT

Na današnji dan prije dvije godine nešto prije 6.30 ujutro potres magnitude 5.0 po Richteru zatresao je područje Banovine. Bio je to nažalost tek uvod u niz potresa od kojih se najjači, jakosti 6,2 po Richteru dogodio dan poslije i odnio sedam života te za sobom ostavio veliku materijalnu štetu na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.

Na konferenciji za novinare gradonačelnica Kristina Ikić Baniček govorila je o obnovi na području Siska.

- Na ovoj lokaciji prije godinu dana manje-više ista situacija, isti prizor. Stoga smo osjetili potrebu na istoj lokaciji progovoriti o istim problemima budući da su dvije godine prošle od potresa. Danas imamo primopredaju treće kuće obnovljene na području grada Siska. Jednu kuću je obnovila RH, jednu su obnovili donatori s okolnim općinama i danas je treća koju su obnovili općina Tisno i okolne općine. Mislim da ta brojka dovoljno govori o tome koliko smo zadovoljni s obnovom i da obnova u Sisku još nije ni krenula. Najveći problem predstavljaju više stambene zgrade od kojih nijedna još nije krenula u obnovu, za razliku od 20 zgrada koje se rade po Sisačko-moslavačkoj županiji. Niti jedna se ne radi u Sisku. Odgovorni kažu da je to zato što Sisak nije područje posebne državne skrbi. Ne znam koliko su time zadovoljni građani Siska koji žive u kontejnerskim naseljima, istaknula je.

- Dvije godine nakon potresa obnova se pretvorila u birokratiziranu kaljužu. Odgovorni sudionici prebacuju odgovornost i hvale se s čak šest obnovljenih kuća na ovom području. Osoba koja je najodgovornija za obnovu - predsjednik Vlade prebacuje odgovornost na sve ostale i jeftinim piarovskim spinovima kao što je oduzimanje auta čelniku ureda za obnovu - maže javnosti oči i pretvara se da radi nešto vezano za obnovu. Ministar Paladina dobro je uočio da se premalo novca uložilo u samoobnovu. Određeni pomaci su napravljeni u zakonu. Očito je da ured za obnovu nije u stanju stvoriti gradilišta, barem ne ona koja bi mi mogli vidjeti. Želimo da oni koji su odgovorni za obnovu preuzmu odgovornost, želimo da se na području grada Siska obnova pokrene i želimo da više stambene zgrade kojih je najviše stradalo na području grada Siska, 92 žute i 42 crvene - da to konačno krene. Dvije godine je puno i previše vremena za nešto što je trebalo odavno krenuti, naglasila je gradonačelnica Siska.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!