14:50 / 15.04.2021.

Autor: A.M./Hina/HRT

Oporba: Vlada kupuje glasove umirovljenika i mladih isplatama pred izbore

Sabor

Sabor

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborska oporba je najavu Vlade da će najugroženijim umirovljenicima ispaliti COVID dodatak te povrat poreza mladima u punom, odnosno 50-postotnom iznosu neposredno prije lokalnih izbora ocijenila predizbornom kupovinom glasova iz sredstava državnog proračuna.

SDP-ov Arsen Bauk izjavio je novinarima da je Vlada očito posložila svoje prioritete, a u ovom trenutku to je što bolji rezultat HDZ-a na izborima.

- Podržavamo da umirovljenici dobiju dodatak, pa makar i pred izbore. Mislim da je hrvatska demokracija dovoljno zrela da to neće baš u masovnoj mjeri rezultirati glasanjem za HDZ, kazao je.

- Bilo bi nam draže da je to još malo pravednije raspoređeno pa da su se i korisnici socijalne pomoći, nezaposleni i drugi kojima potrebna pomoć države našli među prioritetima Vlade za ovu mjeru. Koliko god koštala, mislim da će to biti najskuplja predizborna kampanja u povijesti hrvatske demokracije od '90. godine naovamo, poručio je Bauk.

Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta naveo je da premijer Plenković često ističe svoj prezir prema populistima.

-Ja vidim veliku dozu populizma u tajmingu ove mjere pa kada pogleda u ogledalo možda će vidjeti i sebe kao jednog populista koji na ciničan način pokušava kupiti dio birača. Mi smo svi u Hrvatskoj ravnopravni, međutim, očito su neke skupine ravnopravnije od drugih, pogotovo kada se približavaju izbori. Načelno nisam protiv toga da se pomaže umirovljenicima, ali način na koji Vlada provodi svoju politiku zapravo povećava cinizam u Hrvatskoj, smatra Bartulica.


Mostov Božo Petrov napominje da su vladajući prije više godina obećali da će značajno porasti kvaliteta života i mjesečni prihod umirovljenika pa, predlaže, neka ove mjere ostanu trajne.

- Umirovljenicima ne treba socijalna pomoć i ne treba ih predsjednik Vlade ponižavati. Ti su ljudi, radeći desetljećima za ovu državu, dostojno zaradili svoju mirovinu. Ne želim mirovinu kao socijalnu pomoć. Danas je velika većina umirovljenika na rubu siromaštva i oni bi sada valjda trebali skakati od sreće jer im je netko jednokratno uplatio socijalnu pomoć. Po meni je to ponižavanje ljudi, naglasio je Petrov.

Bojan Glavašević iz Kluba zeleno-lijevog bloka istaknuo je da "umirovljenicima i mladima, kao ranjivim skupinama, treba pomagati i to treba činiti sustavno, a ne prigodničarski, kao što je trenutačno slučaj".

Za Daliju Orešković iz Centra evidentno je da živimo u razdoblju koje bi, kaže, nazvala 'plenkorupcijom'. Ne treba čuditi isplata COVID-dodatka umirovljenicima i povrat poreza mladima pred izbore jer Hrvatska tako funkcionira već 30 godina.

Za razliku od oporbe, HDZ-ov Ivan Ćelić ne slaže se da je riječ o predizbornoj kupovini glasova.

- Podsjetit ću da je Milanovićeva Vlada mjesec dana pred izbore davala vaučere za struju u iznosu 200 kuna tako da se onda i to može komentirati na način kao i COVID-dodatak, istaknuo je je Ćelić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!