Oporba: Vladajući nemaju, ne znaju i ne žele dati odgovor na inflaciju

18.01.2023.

12:35

Autor: M.M./HRT

Nakon energije, primat u rastu inflacije preuzela je hrana

Nakon energije, primat u rastu inflacije preuzela je hrana

Foto: Kristina Stedul Fabac / Pixsell

I dok Državni inspektorat provjerava neopravdana podizanja cijena u trgovima i uslugama, a Hrvatska udruga poslodavaca traži da Vlada objasni metodologiju prema kojoj će se pratiti cijene i utvrđivati nepravilnosti, Most ističe da je za sve akcije prekasno te da građani žive sve lošije.

- Sad je kasno. Možemo mi napraviti nekakve bijele liste trgovina s onima koji nisu poskupjeli cijene, ali uvjeren sam da s obzirom pod kakvim su udarom naši građani, oni i sami gledaju gdje im je jeftinija kava, gdje mogu nešto povoljnije kupiti... Neki dan sam rekao kako Andrej Plenković i vladajuća većina nisu svjesni kako žive hrvatski građani. Oni ne znaju da kada ljudima crkne bojler, a istovremeno dobiju pozivnicu za vjenčanje i pokvari im se nešto na autu moraju dizati nenamjenski kredit. To je gorka stvarnost u kojoj se trenutno nalaze hrvatski građani, rekao je Nikola Grmoja, Most.

Inflacija je i u prosincu nastavila rasti u odnosu na prethodnu godinu. Bila je visokih 13,1 posto, što je malo sporiji rast nego u studenom, kada je bila 13,5 posto. Nakon energije, primat u rastu inflacije preuzela je hrana, bezalkoholna pića te usluge restorana i hotela. 

- Međutim ono što najviše zabrinjava je što motor inflacije više nije energetika, već cijene hrane i osnovnih živežnih namirnica. HDZ-ova vlada je tu potpuno podbacila. Zadnja rasprava o stanju inflacije i stabilnosti cijene provedena je u Saboru prije godinu i pol. Niti 2021. ni 2022. nismo raspravili. To govori da ova vladajuća većina nema, ne zna i ne želi dati odgovor na inflaciju, rekao je Peđa Grbin, SDP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!