Oporba: Zabrana rada nedjeljom populistički je potez

24.02.2023.

14:26

Autor: D.M./HRT

Zabrana rada nedjeljom, ilustracija

Zabrana rada nedjeljom, ilustracija

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Vlada je u Sabor poslala izmjene zakona prema kojima se, ako se Zakon izglasa, od 1. srpnja trgovinama zabranjuje rad nedjeljom i na sve blagdane. Trgovci će, prema vlastitom izboru, moći odrediti 16 radnih nedjelja tijekom godine. Novost je da će se to odnositi i na pekarnice. Ne prestaju ni reakcije oporbe na taj prijedlog.


- Nije zabrana rada njedjeljom, to je laž. Ovo je zabrana prodaje nedjeljom. Nigdje nisam vidio zabranu, primjerice - da trgovkinje i trgovci u tu nedjelju rade inventuru, slažu police i pripremaju prodaju za sutra. Nisam vidio zabranu rada za radnike transporta za te iste dućane, ili za one koji rade u logističkim centrima za te dućane, a kamoli zabrana rada onima koji proizvode robu koja će se u dućanima prodavati, upozorio je Peđa Grbin (SDP). Smatra da se radi i o ograničenju prodaje na 90 sati tjedno što će kaže - "natjerati poslodavce gonjene profitom da smanje broj zaposlenih"

U ovoj odluci Stephen Bartulica (Domovinski pokret) "osjeća dozu populizma". Nije svejedno koji dan radnik dobije slobodno, međutim, dodaje - u Hrvatskoj moramo njegovati kulturu rada jer smo turistička zemlja. Smatra da treba dati podršku onim radnicima koji žele raditi nedjeljom, ali ne prisiljavati one koji to ne žele. "Treba naći ravnotežu", kazao je.

Rad nedjeljom je, smatra Nikola Grmoja (Most) - tema koju premijer Adrej Plenković "vadi kad upadne u probleme". Smatra da ljudima treba dopustiti rad nedjeljom i tim danima one koji rade - više platiti.

- Zabraniti rad nekome je - apsolutno ograničavanje. Država može kroz kontrole voditi računa da su ljudi adekvatno plaćeni za rad nedjeljom. Ovo je čista populistička mjera za dodvoravanje Crkvi uoči parlamentarnih izbora. Zadnji put kada se to dogodilo ukinuto je otprilike tisuću radnih mjesta jer su manje trgovine prestale raditi. Najbolje će biti benzinskim pumpama, na kojima se za vrijeme korone kupovalo sve osim svježeg mesa, voća i povrća, a očito će tako biti i dalje, ocijenila je Anka Mrak Taritaš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!