Prva radna nedjelja koja će morati biti plaćena 50 posto više

08.01.2023.

Zadnja izmjena 19:30

Autor: Marina Ninković/Dnevnik/HRT/IMS

Radne nedjelje moraju biti plaćene 50% više

Radne nedjelje moraju biti plaćene 50% više

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Prihvaćene izmjene Zakona o radu zasigurno neće uvesti potpunu idilu na naše tržište rada. Ipak, onima koji su nedjeljom na poslu napokon će donijeti pošteniju naknadu. Rad na taj dan mora biti plaćen 50 posto više u odnosu na redovitu satnicu. No mnogo je onih koji smatraju da je nedjelja prije svega dan za obitelj. Stoga se čeka donošenje novog Zakona o trgovini kojim će se uvesti određena ograničenja. Bit će i iznimaka.

Konobaru sa zagrebačke špice nije teško raditi nedjeljom, a sada mu je i satnica viša.

- Imat ćemo zbog toga slobodan dan u tjednu. Veselim se višoj plaći, kaže Sidarth Khalah, konobar iz Indije.

Naime, novim Zakonom o radu satnica za rad nedjeljom uvećana je i definirana.

- Pa ne znam kome je, meni nije, ali možda i hoće! Zadovoljna sam i s ovim što dobijem, kaže Mara, prodavačica pčelinjih proizvoda.

- Ako je adekvatno plaćen rad nedjeljom, svatko je. Na njemu je hoće li prihvatiti ili ne, kaže Jurica Samardžić, prodavač cvijeća.

Skuplji rad trebao bi poslodavcima dati povoda da razmisle - hoće li radnika platiti više ili će nedjelja postati neradni dan.

Vlasnik križevačkoga trgovačkog lanca smatra da rad nedjeljom nitko ne može platiti. Pa njegove trgovine na taj dan ne rade posljednje tri godine.

- Odluka je došla spontano. Imali smo mi problema, manjak kadrova, preraspodjela radnog vremena, a s druge strane, uvijek sam bio odgajan i tako odgajam svoju djecu da je obitelj na prvom mjestu. Dali smo mogućnost našim zaposlenicima da nedjeljom budu sa svojim obiteljimam kaže Ivica Katavić, vlasnik maloprodajnog trgovačkog lanca.

Neradna nedjelja dobro zvuči vlasnicima ove bjelovarske pekarnice.

- Ne viđamo se tijekom cijelog tjedna. Stalno smo u različitim smjenama. Mislim da bi to dobro došlo nama kao obitelji, a i radnicima da se malo odmore, kaže Eduard Shatri, vlasnik pekarnice u Bjelovaru.

Njihova kolegica u Korenici misli drukčije.

- S tim da nađemo kompromis mi i poslodavac da bude to plaćeno, kaže Milena Starčević, prodavačica u pekari u Korenici.

Među zaposlenicima mišljenja su podijeljena.

- Po meni, kako se radilo do sad meni je to bilo čisto u redu, jedino kad bi svaki radnik možda imao pravo na jednu dvije nedjelje slobodno, kaže Filip Baković, konobar iz Zagreba.

- Pa ja sam liječnik i radim itekako vikendima i dežuram tako da je meni normalno da se radi vikendom, kaže Ivan Strukan.

- Po meni bi bilo lijepo da ljudi mogu biti doma s obitelji barem jedan dan u tjednu pa da to bude nedjelja, kaže Tena Mirković, prodavačica iz Zagreba.

A kako bi kupci podnijeli nedjelju bez kupnje?

- Lijepo, kao i prije. Ja imam 65 godina i ja sam doživjela da trgovine ne rade nedjeljom.

- Ja sam za to da nedjeljom uopće ne rade.

- Bilo bi drukčije malo zeznuto, ali snašli bi se opet ljudi.

- Ne bi trebale trgovine raditi nedjeljom jer sve se normalno može obaviti i preko tjedna.

- I kruh čak mogu kupiti subotom, može trajati dva dana.

Novi Zakon o trgovini koji je u proceduri, ograničio bi rad maloprodajnih lanaca i trgovačkih centara. No pekarnice, benzinske crpke, kiosci i tržnice - nedjeljom bi i dalje trebali raditi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!