Optužni prijedlog protiv organizatora prosvjeda protiv COVID potvrda

23.11.2021.

18:19

Autor: T.V./HRT

Veliki prosvjed u Zagrebu protiv COVID potvrda okupio tisuće prosvjednika

Veliki prosvjed u Zagrebu protiv COVID potvrda okupio tisuće prosvjednika

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Nakon subotnjeg velikog prosvjeda protiv COVID potvrda i mjera na glavnom zagrebačkom trgu, a koji nije bio prijavljen, policija je pronašla organizatore koji će biti prijavljeni za kršenje Zakona o javnom okupljanju, ali i propisanih epidemioloških mjera. Kako doznajemo, riječ je o Marku Francišikoviću i Andriji Klariću. S obzirom da kriminalističko istraživanje i dalje traje moguće je da će biti prijavljeno još osoba.

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke provode kriminalističko istraživanje vezano uz neprijavljena javna okupljanja koja su se u subotu, 20. studenog održala na Trgu bana Josipa Jelačića i u Ulici Prisavlje u Zagrebu.

Do sada provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su dvojica 51-godišnjaka kao fizičke osobe u svojstvu organizatora organizirali javno okupljanje, bez da su to sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju (NN 128/99, 90/05, 139/05, 150/05, 82/11, 78/12) prijavili nadležnoj Policijskoj upravi zagrebačkoj i bez da su poduzeli mjere osiguranja reda i mira na tim javnim okupljanjima.

Iz navedenog razloga, temeljem članka 109. a stavka 1. Prekršajnog zakona, policijski službenici su obojici uručili Obavijest da će protiv njih biti podnesen optužni prijedlog nadležnom sudu zbog počinjenih prekršaja iz članka 7. stavka 1. i članka 16. stavka 1. Zakona o javnom okupljanju, kažnjivo po članku 34. stavak 1. istog Zakona.

Policijska uprava zagrebačka nastavlja kriminalističko istraživanje u cilju pronalaska drugih mogućih počinitelja kaznenih djela ili prekršaja, priopćeno je iz PU zagrebačke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!