Policija prijavila organizatore prosvjeda na Markovu trgu

17:37 / 01.12.2021.

Autor: P.F./HRT

Ilustracija prosvjed, policija

Ilustracija prosvjed, policija

Foto: HRT / Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Zagrebačka policija podnosi optužni prijedlog protiv dvojice organizatora neprijavljenih javnih okupljanja na Trgu svetog Marka, a protiv jednog od njih i zbog organiziranja neprijavljenog prosvjeda u subotu, 20. studenoga, na Trgu bana Jelačića. Obojici je uručena obavijest o tome.

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke provode kriminalističko istraživanje vezano uz neprijavljena javna okupljanja koja su se na prostoru Trga svetog Marka i okolnim ulicama održavala svakodnevno od 8. do 19. studenoga s početkom oko 17.30.

U nastavku kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da su dva muškarca u dobi od 51 i 52 godine kao fizičke osobe u svojstvu organizatora organizirali javna okupljanja, a da to sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju nisu prijavili nadležnoj Policijskoj upravi zagrebačkoj i nisu poduzeli mjere osiguranja reda i mira na tim javnim okupljanjima, što su kao organizatori bili dužni učiniti.

Zbog toga su mirna okupljanja i javni prosvjed održavani na udaljenosti manjoj od 10 metara od objekata u kojima su smješteni Hrvatski sabor i Vlada Republike Hrvatske, odnosno 20 metara od objekta u koji je smješten Ustavni sud.

Također, tom prilikom došlo je do kršenja Odluke o izmjenama Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja. 51-godišnji muškarac ujedno je prethodno prijavljen za neprijavljen prosvjed koji je održan u subotu, 20. studenoga, na Trgu bana Jelačića.

Iz navedenog razloga, temeljem članka 109. a stavka 1. Prekršajnog zakona policijski službenici su obojici uručili Obavijest da će protiv njih biti podnesen Optužni prijedlog nadležnom sudu zbog počinjenih prekršaja iz članka 7. stavka 1., članka 11. i članka 16. Zakona o javnom okupljanju, kažnjivo po članku 34. stavak 1.,točka 1., 2., 4., istog Zakona.

Policijska uprava zagrebačka nastavlja kriminalističko istraživanje u svezi s navedenim događajima.     

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!