Nižu se reakcije i osude zbog jučerašnjeg prosvjeda

21.11.2021.

07:50

Autor: HRT

U Zagrebu je održan prosvjed protiv COVID potvrda i drugih epidemioloških mjera. Podržali su ga i neki političari.

U Zagrebu je održan prosvjed protiv COVID potvrda i drugih epidemioloških mjera. Podržali su ga i neki političari.

Foto: HRT / IMS

U Zagrebu je održan prosvjed protiv COVID potvrda i drugih epidemioloških mjera. Desetak tisuća prosvjednika uglavnom je mirno iskazivalo svoje negodovanje, no bilo je i onih koji su verbalno i fizički napali novinarske ekipe. Prosvjednike su podržali i neki političari koji su otprije poznati po svojim stajalištima protiv COVID potvrda.


Dio prosvjednika, nakon Trga bana Jelačića, stigao je i pred zgradu Hrvatske radiotelevizije. Ondje su nastavili vrijeđati novinare. Policija im je onemogućila ulazak u prostor HRT-a. Prosvjednici su se razišli poslije 20 sati.

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske oštro su osudili napade na novinare te zatražili hitnu istragu i otkrivanje počinitelja.

"Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske najoštrije osuđuju današnji fizički napad na novinara RTL-a Gorana Latkovića dok je izvještavao sa skupa protivnika epidemioloških mjera i COVID potvrda u Zagrebu. Prema iskazu kolege Latkovića, dvije nepoznate osobe napale su ga kukavički s leđa te ga dvaput ošamarile, a treća ga je laktom udarila u rebra. Također, meta verbalnih napada bile su danas i novinarske ekipe Nove TV i HTV-a, dok je novinarki Al Jazeere Nikolini Zavišić skupina prosvjednika uzela mikrofon usred javljanja uživo." - priopćili su iz HND-a i SNH.

Reakcija pučke pravobraniteljice

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter navodi da su pojedinci prekoračili svoja prava i grubo nasrnuli na medijske djelatnike te poručuje da će pratiti postupanje svih mjerodavnih tijela i po potrebi postupati u okviru svojih mandata.

U priopćenju za medije navodi kako je nužno da policija i po potrebi Državno odvjetništvo Republike Hrvatske pravovremeno i detaljno istraže ove događaje, kako bi počinitelji snosili sankcije, a društvo primilo nedvosmislenu poruku o netoleriranju nasilnog ponašanja prema bilo kome, naročito ne prema osobama koje obavljaju svoj posao u interesu šire javnosti. 

"Snažna zaštita slobode medija u interesu je šire javnosti jer se time štiti i pravo svih građana, uključujući pravo primanja informacija i ideja", navodi se u priopćenju.

Splitski infektolog Ivo Ivić: Ja ih nikada ne bih niti stavio u medije

Jučerašnji prosvjed u Zagrebu komentirao je i prof. dr. sc. prim. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

- To su za mene nerelevantne osobe, ja ih nikada ne bih niti stavio u medije. Ne znam tko njih uopće sluša i kome oni uopće nešto znače. Ja sam što se tiče toga prestao apelirati, mislim da je to postalo besmisleno. Ljudi koji su pametni su razumjeli, oni koji nisu neće razumjeti, tu jednostavno mora nešto vlast učiniti, da se ograniči učinak takvih štetočina, rekao je.

Napade na novinare osudio je i Ured predsjednika Zorana Milanovića.


Nasilje nad novinarskim ekipama oštro su osudili i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te glasnogovornik Vlade Marko Milić.


Brojne političke stranke također su osudile nasilje - SDP, platforma Možemo, Klub zastupnika Socijaldemokrata, IDS.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!