14:06 / 11.11.2020.

Autor: V.K./Hina

Optužni prijedlog protiv organizatora zagrebačkog "antikoronaškog" prosvjeda

-

-

Foto: - / -

Zbog nepoduzimanja mjera osiguranja reda i mira te kršenja epidemioloških mjera, policija je podnijela optužni prijedlog protiv 27-godišnjeg organizatora i voditelja nedjeljnog prosvjeda "Tražimo ukidanje Nacionalnog stožera civilne zaštite".
Zbog nepoduzimanja mjera osiguranja reda i mira te kršenja epidemioloških mjera, policija je  podnijela optužni prijedlog protiv 27-godišnjeg organizatora i voditelja nedjeljnog prosvjeda "Tražimo ukidanje Nacionalnog stožera civilne zaštite" u organizaciji inicijative Dosta je bilo.

➡️
Zagreb: Prosvjed protiv mjera Nacionalnog stožera
➡️ Srića: Zabraniti prosvjede gomile primitivaca

Optužni prijedlog protiv organizatora i ujedno voditelja prosvjeda Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu podnijela je I. policijska postaja Centar, dodala je policija.

Ističu da 27-godišnjak, tijekom prijavljenog prosvjeda nadležnoj PU zagrebačkoj, nije poduzeo mjere osiguranja reda i mira, zbog čega je došlo do kršenja odluka Stožera civilne zaštite koje se odnose na ograničavanja okupljanja i obveznog korištenja maski za lice kada nije moguće održati fizičku distancu. Uz to, prijavljeni nije upozorio prosvjednike niti je prekinuo javni prosvjed kada je uočio da se prosvjednici ne pridržavaju propisanih mjera.

Policija tvrdi da je prilikom prijave prosvjeda 27-godišnjak upoznat s obvezama koje ima kao organizator i voditelj javnog okupljanja te je ujedno upozoren i na pridržavanje i poštovanje svih epidemioloških mjera. Dodaju da je Stožer civilne zaštite Grada Zagreba propisao i dostavio upute organizatoru prosvjeda.

Građani nezadovoljni radom Stožera okupili su se u nedjelju na zagrebačkom Glavnom kolodvoru odakle su krenuli na Trg bana Josipa Jelačića, gdje je govore održalo desetak govornika. U povorci, u kojoj nisu poštovane mjere distance niti su okupljeni nosili maskice, neki su pjevali: "Osiromaši me, cijepi me, uhapsi me, čipiraj me, prisili me, zatvori me, pritvori me!".

Prosvjednici su nosili transparente s porukama "Koliko je opasan virus za koji trebaš test da bi znao da ga uopće imaš?", Stop stožerokraciji i prisili, manipulaciji čim god, medijskoj histeričnoj covidohisteriji", "Corona je samo virus, problem su ljudi", "Ovo nije pitanje virusa, ovo je pitanje kontrole".

Prema procjenama medija, okupilo se oko tisuću ljudi, a među govornicima je bio i čovjek koji je nedavno verbalno napao ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti Alemku Markotić i ekipu N1. Na prosvjedu su se mogle čuti poruke poput toga da maske ne štite, da se obiteljima plaća da potpišu kako su njihovi najmiliji umrli od korone, a pandemija je nazvana "takozvanom pandemijom".

U pozivu na prosvjed koji je objavljen na društvenim mrežama, organizatori su naveli da "otvoreno i bez skrivanja" Stožeru žele poručiti da njihove odluke smatraju ''političkima, da imaju cilj širiti paniku i stvaranje koristi političkoj stranci, a ne narodu''.

- Članovi Stožera toliko su puta upleli politiku u brigu o zdravlju da su izgubili povjerenje građana i pretvorili znanost u predmet ismijavanja, što će imati trajne i neizbrisive posljedice na povjerenje u struku, smatraju organizatori i dodaju da takvo ponašanje treba prestati.

Prosvjed je organiziran preko Facebook grupe "Tražimo ukidanje Nacionalnog stožera civilne zaštite" koja broji 160.000 članova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!