Afera JANAF: Obrana zatražila izdvajanje tajno snimljenih razgovora

15.11.2022.

Zadnja izmjena 12:13

Autor: Damir Dević/P.F./HRT

Janaf, ilustracija

Janaf, ilustracija

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL/HRT

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda nije donijelo odluku o osnovanosti optužnice za aferu JANAF protiv bivšeg direktora JANAF-a Dragana Kovačevića i njegovih suoptuženika osumnjičenih za primanje i davanje mita za namještanje poslova s JANAF-om jer je obrana zatražila da se iz spisa izdvoje snimke tajno snimljenih razgovora okrivljenika za koje tvrde da su nezakoniti dokazi.

Na ročištu je većina branitelja zatražila da se iz spisa izdvoje nalazi za posebne dokazne radnje, odnosno snimke tajno snimljenih razgovora okrivljenika i drugi dokazi koji su prikupljeni na taj način. Odluku o prijedlozima obrane, optužno vijeće kojim predsjedava Tamara Pleše, donijet će u ponedjeljak, rekao je Tomislav Kamber, zamjenik ravnateljice USKOK-a.

Optužno vijeće USKOK-ovu optužnicu može potvrditi, odbaciti ili vratiti tužiteljstvu na doradu.

Na tu odluku nezadovoljna strana ima pravo žalbe Visokom kaznenom sudu.

Najpoznatiji osumnjičeni poduzetnik iz ove skupine je Krešo Petek koji je Draganu Kovačeviću i suradnicima navodno dao milijun eura da bi njegova tvrtka Elektrocentar Petek dobila poslove vrijedne gotovo 65 milijuna kuna.

Kovačević je, među ostalim, optužen i da je dobio dva stana od poduzetnika čijim je tvrtkama dogovorio milijunske poslove.

Uz Kovačevića i Peteka optužnicom su obuhvaćeni bivši direktor sigurnosti u JANAF-u Vlado Zorić, direktor JANAF-ova transporta nafte Vladimir Vrbanc te poduzetnici Vatroslav Sablić, Ivan ŠirićEdo Seifried.

I dok tužiteljstvo osumnjičene tereti za teška korupcijska nedjela i traži oduzimanje protupravno stečene dobiti, Kovačevićeva odvjetnica optužnicu naziva lažnom, izmišljenom i naručenom.

- Tužitelj se svim snagama trudio da lažima i iskonstruiranim pretpostavkama bez ijednog dokaza, sastavi ovu optužnicu. Međutim, na prvom mjestu je bilo sramoćenje i puštanje u medije iskonstruiranih pretpostavki kao činjenica bez ikakvoga temelja, ističe Kovačevićeva obrana.

Smatraju i da sud neće potvrditi ovu optužnicu, a ako to i učini, kažu da će na suđenju dokazati istinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!